29 Οκτ 2007

Πάνω από τα 93 δολάρια το αργό

ΠΑΝΩ από τα 93 δολάρια το βαρέλι αναρριχήθηκε η τιμή του αργού για πρώτη φορά, διευρύνοντας τα μηνιαία κέρδη σε 16%, μετά την πτώση του δολαρίου σε ιστορικό χαμηλό και τη μείωση της παραγωγής του Μεξικού κατά το ένα πέμπτο.

Ειδικότερα, η κρατική παραγωγός πετρελαίου του Μεξικού Petroleos Mexicanos – η τρίτη μεγαλύτερη προμηθεύτρια αργού στις ΗΠΑ – διέκοψε την παραγωγή περίπου 600.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως. Την ίδια στιγμή που το δολάριο υποχωρούσε στα 1,4426 ανά ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που εισήλθε το ευρωπαϊκό νόμισμα στην αγορά, το 1999.

Η τιμή του αργού για τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου αυξήθηκε έως και 1,34 δολάρια ή 1,5%, καταρρίπτοντας και νέο ιστορικό ρεκόρ στα 93,20 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα, διαμορφωνόταν στα 93,04 δολάρια το βαρέλι.

Ανοδικά κινείται και η τιμή του Brent στην αγορά του Λονδίνου. Στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου η τιμή του ενισχύθηκε έως και στα 90 δολάρια το βαρέλι, που συνιστά ρεκόρ εποχών, αυξημένη κατά 1,31 δολάρια σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Νωρίτερα διαμορφωνόταν στα 89,84 δολάρια το βαρέλι.

Στήριξη στην άνοδο αυτή παρέχει βεβαίως και η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – Ιράκ όσον αφορά στους Κούρδους αυτονομιστές αλλά και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.


πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: