ΟΙ ΤΙΜΕΣ του πετρελαίου σκαρφάλωσαν στα 100 δολάρια καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Η παραμονή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα στα επίπεδα αυτά είναι ένα εφιαλτικό σενάριο για τις πολιτικές ηγεσίες των μεγάλων οικονομιών και τους επενδυτές, καθώς θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και θα επιφέρει ακόμη ένα πλήγμα στην ήδη αδύναμη από τα προβλήματα στην αγορά κατοικιών αμερικανική οικονομία. Οι επιπτώσεις όμως δεν σταματούν εκεί. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου σημαίνουν για τις βιομηχανικές οικονομίες επιτακτική ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών στην προώθηση ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών.
Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πριν από 10 χρόνια, όταν οι τιμές ήταν στα 10 δολ. το βαρέλι, ότι θα είχαμε μία επανάληψη περίπου του σκηνικού της περιόδους 1979-1980. Και αυτό γιατί οι τιμές, όπως είναι εμφανές και στον πίνακα, είχαν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα.
Στις ΗΠΑ, τη χώρα με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το πετρέλαιο μεταξύ των βιομηχανικών οικονομιών, η εκτίναξη του πετρελαίου στα 100 δολάρια απειλεί να συρρικνώσει τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιστοιχούν στα 2/3 και πλέον της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας.
Στο βαθμό, πάντως, που οι τιμές πετρελαίου συνεχίσουν να ενισχύονται εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης από Κίνα και Ινδία, προκύπτει ένα αντισταθμιστικό όφελος για τις ΗΠΑ: Αυξημένη «όρεξη» στις συγκεκριμένες οικονομίες για αμερικανικές εισαγωγές. Aκόμη και στους αναδυόμενους γίγαντες όμως οι πιέσεις από το ακριβό πετρέλαιο γίνονται αισθητές. Η Κίνα λαμβάνει ήδη μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης.
Η Ευρώπη είναι ίσως καλύτερα «εξοπλισμένη» να αντέξει τις υψηλές τιμές του πετρελαίου- τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο ισχυρό ευρώ. Ενώ σε δολάρια η τιμή του αργού έχει ενισχυθεί 63%, σε ευρώ η αύξηση είναι μόλις 46%.
Στους μεγάλους κερδισμένους είναι οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, όπως τα κράτη της Μέσης Ανατολής, η Ρωσία και η Βενεζουέλα, βλέπουν τον πλούτο, αλλά και την επιρροή τους στη διεθνή σκηνή να ενισχύεται.
Πηγή: Η Ναυτεμπορική
4 Ιαν 2008
Εφιαλτικά σενάρια με τις υψηλές τιμές πετρελαίου
3 Ιαν 2008
Το πετρέλαιο τρέχει με 100!
O μαύρος χρυσός που χθες πραγματοποίησε άλμα 4 δολαρίων το βαρέλι και οδήγησε τη Γουόλ Στριτ σε πτώση 1,67%, έχει κάνει κούρσα ανόδου 60% το τελευταίο δωδεκάμηνο.
Οι τιμές φωτιά του πετρελαίου απειλούν να βυθίσουν σε ύφεση την οικονομία καθώς εκτινάσσουν στα ύψη τον πληθωρισμό, φέρνουν αυξήσεις στα καύσιμα και αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 3,1% τον Νοέμβριο από 1,8% τον περασμένο Ιανουάριο. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στο 3,9% και απειλεί να σκαρφαλώσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, πυροδοτώντας σειρά ανατιμήσεων σε διάφορα προϊόντα.
Ήδη τα νοικοκυριά- σε συνδυασμό με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων κατά 2 λεπτά το λίτρο από την κυβέρνηση- είναι αντιμέτωπα με αυξήσεις φωτιά στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο θέρμανσης που πωλείται 20% ακριβότερα από πέρσι.
Η κούρσα του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι μετά την επιστροφή των κερδοσκόπων από τις διακοπές των εορτών οδήγησε σε κούρσα και το ευρώ που σκαρφάλωσε εκ νέου στα 1,47 δολάρια αλλά και τον χρυσό που πραγματοποίησε νέο ιστορικό ρεκόρ φτάνοντας τα 860 δολάρια η ουγγιά (3% σε μόλις μία ημέρα). Το πολύτιμο μέταλλο που το 2007 πραγματοποίησε άλμα τιμών 31%, χθες ξεπέρασε ακόμη και το ρεκόρ του του 1980 όταν οι τιμές είχαν φτάσει στα 850 δολάρια η ουγγιά.
Κερδοσκοπία στο πετρέλαιο
Άλλοθι των κερδοσκόπων για τη νέα κούρσα του πετρελαίου αυτή τη φορά ήταν η προσδοκία για μείωση των αποθεμάτων μαύρου χρυσού στις ΗΠΑ αλλά και οι ταραχές στη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Αφρικής, που απειλούν να βάλουν φρένο στη ροή πετρελαίου από τη χώρα αυτή στις διεθνείς αγορές.
Το ακριβό πετρέλαιο, το ασθενές δολάριο και η συνεχιζόμενη ύφεση στην αμερικανική αγορά ακινήτων αποτελούν τις τρεις μεγάλες απειλές για την οικονομία των ΗΠΑ, που αποτελεί βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομία. Χθες εξάλλου ανακοινώθηκε βουτιά στη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ, η οποία αποδίδεται στη μείωση της κατανάλωσης λόγω της κρίσης στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα αυτή βρίσκεται σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2001.
Πηγή: Τα Νέα
2 Ιαν 2008
Κοντά στα 98 δολ. το αμερικανικό αργό
Προς τα 100 δολάρια το βαρέλι κινείται εκ νέου η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς σήμερα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 2 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης.
Συγκεκριμένα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε αύξηση 1,92 δολάρια το βαρέλι και είχε διαμορφωθεί το απόγευμα (17:55 ώρα Ελλάδος) στα 97,90 δολάρια.
Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου (International Petroleum Exchange), η τιμή του μπρεντ είχε ανέλθει στα 95,87 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με αναλυτές, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου συνδέεται με το "αδύναμο" δολάριο αλλά και με τα πρόσφατα περιστατικά βίας στη -σημαντική εξαγωγό- Νιγηρία, παράγοντες που ενίσχυσαν τις ανησυχίες σχετικά με την ομαλή διάθεση πετρελαίου στις αγορές.
Όπως σημειώνει το στέλεχος της Macquarie Futures USA, Nauman Barakat, "πρόκειται για ένα συνδυασμό παραγόντων... το ασθενέστερο δολάριο, εν όψει των αναμενόμενων περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων (εκ μέρους της Fed) και η Νιγηρία".
Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε περίπου κατά 58% το τελευταίο έτος -η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση την τελευταία δεκαετία- ακολουθώντας μια κάθετα ανοδική πορεία κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους και φτάνοντας στο ρεκόρ των 99,29 δολαρίων το βαρέλι στις 21 Νοεμβρίου 2007.
Πηγή: Η Ναυτεμπορική