22 Δεκ 2007

Πετρέλαιο

ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΑΝ ελαφρώς οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, κλείνοντας πάνω από 92 δολάρια το βαρέλι, χάρη στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα η τιμή του αργού διαμορφώθηκε στα 92,15 δολάρια, ενισχυμένη κατά 1,2% συγκριτικά με το κλείσιμο της Πέμπτης. Στο μέσο των συναλλαγών η τιμή του αμερικανικού αργού κυμάνθηκε από 90,83 έως 92,32 δολάρια. Παράλληλα το brent ενισχύθηκε κατά 90 σεντς κλείνοντας τελικά στα 91,71 δολάρια το βαρέλι. Το ράλι του πετρελαίου αναμένεται να συνεχίσει και τον επόμενο χρόνο με τις τιμές να ξεπερνούν τα 77 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Πηγή: Η Ναυτεμπορική

Διαβάστε περισσότερα...

20 Δεκ 2007

Οριακές απώλειες στα 91,15 δολάρια το πετρέλαιο

Σε ήρεμους τόνους διεξήχθη η προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, καθώς φαίνεται ότι ολοένα και περισσότεροι επενδυτές δείχνουν απρόθυμοι να αναλάβουν σημαντικό ρίσκο σε μία χρονική συγκυρία που από τη μία πλευρά αναζητείται κατεύθυνση (πετρέλαιο και πολύτιμα μέταλλα παραμένουν σε range) και από την άλλη, οι αργίες της επομένης εβδομάδος δεν προσφέρονται για άνοιγμα μεγάλων θέσεων.

Στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου (WTI Crude futures, σειρά Φεβρουαρίου ’08) διαπραγματεύονταν στο κλείσιμο του floor trading οριακά χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης, στα $91.15 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 0.1%.

Στα υπόλοιπα προϊόντα του ενεργειακού μπλοκ, οριακή ήταν η πτώση για τη βενζίνη (σειρά Ιανουαρίου ΄08), στα 233.17 cents το γαλόνι, αλλά και για το πετρέλαιο θέρμανσης, στα 259.6 cents / gallon. Ενώ κατά 0.88% χαμηλότερα τερμάτισαν τη συνεδρίαση τα futures του φυσικού αερίου, με τη σειρά του Ιανουαρίου να διαμορφώνεται στα 7.115 $ / MMBtu.

Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου στο χρυσό έκλεισαν στα 803.2 δολάρια ανά ουγκιά, μειωμένα κατά $2.2, ενώ υπέρ-απέδωσε έναντι ο άργυρος, με τη σειρά του Μαρτίου να κλείνει στα 14.34 δολάρια ανά ουγκιά, ενισχυμένη σε ποσοστό 0.8%.

Πηγή: Euro2day

Διαβάστε περισσότερα...

17 Δεκ 2007

Πετρέλαιο: Κοντά στα 92 δολάρια λόγω χιονοθύελλας

Ανοδικά κινείται σήμερα η τιμή του πετρελαίου, καθώς η χιονοθύελλα που ξέσπασε την Κυριακή το βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών είχε ως συνέπεια να αυξηθεί η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.

Η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, το οποίο ευθύνεται για το 80% της συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 12% σε σχέση με τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Επιπλέον, η τουρκική αεροπορική επιδρομή στο βόρειο Ιράκ το Σαββατοκύριακο ενέτεινε την ανησυχία για πιθανή διακοπή της προσφοράς.

Η τιμή του αργού πετρελαίου, παράδοσης Ιανουαρίου, ενισχύθηκε στα 91,95 δολάρια/βαρέλι στην ηλεκτρονική συνεδρίαση στο NYMEX. Το συμβόλαιο του Ιανουαρίου λήγει αύριο, Τρίτη.

Αντιστοίχως, η τιμή του Brent για τον Φεβρουάριο ενισχύθηκε στα 91,97 δολάρια/βαρέλι στην ηλεκτρονική συνεδρίαση στο ICE.

Ζήτηση

Η ζήτηση αναμένεται να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα το 2008, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ αλλά και τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Η παγκόσμια ζήτηση θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο σε 87,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2008, υπερβαίνοντας κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως τα φετινά επίπεδα, σύμφωνα με μηνιαία έκθεση της γραμματείας του ΟΠΕΚ στη Βιέννη.

Σύμφωνα, δε, με αναθεωρημένα στοιχεία της IEA, η παγκόσμια ζήτηση το 2008 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,5%, στα 87,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Πηγή: Ημερησία

Διαβάστε περισσότερα...

Οι αγρότες πληρώνουν το... μάρμαρο της ενοποίησης

Με "καπέλο" θα προμηθεύονται από το νέο έτος το πετρέλαιο οι αγρότες. Από τον Ιανουάριο σταματούν να χρησιμοποιούν για τα μηχανήματά τους το πετρέλαιο κόκκινου χρώματος με τον μειωμένο φόρο και το αντικαθιστούν με το υψηλότερης τιμής πετρέλαιο κίνησης. Η διαφορά του φόρου θα πιστώνεται στους λογαριασμούς τους, όπως γίνεται με τις επιδοτήσεις.

Για την επιστροφή του φόρου καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια. Δηλαδή, κάθε αγρότης θα δικαιούται συγκεκριμένη ποσότητα πετρελαίου, ανάλογα με τα στρέμματα που καλλιεργεί ή το είδος της καλλιέργειας. Θα υπάρχει, δηλαδή, ο κίνδυνος να τους επιστρέφεται τελικά μικρότερο ποσό από εκείνο που πραγματικά κατέβαλαν.

Οι αργότες διαμαρτύρονται, ενώ όπως υποστηρίζουν η αύξηση του κόστους θα έχει επίπτωση και στις τιμές των προϊόντων, αφού από 70 λεπτά σήμερα θα το πληρώνουν στην τιμή του κίνησης, δηλαδή πάνω από 1 ευρώ το λίτρο.

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και από την πλευρά των βενζινοπωλών, για την απόφαση του υπουργείου να επωμισθούν εκείνοι τη διαδικασία επιστροφής του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι πρατηριούχοι καλούνται να αγοράζουν το πετρέλαιο με τον υψηλό φόρο, να πωλούν στους καταναλωτές με χαμηλή τιμή και στη συνέχεια να εισπράττουν τη διαφορά του φόρου από το Δημόσιο. Στη συνέχεια θα υποβάλλουν στο υπουργείο κατάσταση με τις ποσότητες αγορών και πωλήσεων για να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις.

Ωστόσο, τόσο οι πρατηριούχοι όσο και οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι το λαθρεμπόριο δεν πρόκειται να παταχθεί όσο υπάρχουν στην αγορά δύο διαφορετικές τιμές στο πετρέλαιο.

Πηγή: MEGA Channel

Διαβάστε περισσότερα...

Ν. Κορέα: Αποδημητικά πτηνά απειλεί η πετρελαιοκηλίδα

Η χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στη Ν. Κορέα απειλεί να εισέλθει σε έναν κόλπο, τόπο κατοικίας αποδημητικών πτηνών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ακτοφυλακής της χώρας.

Δεκάδες χιλιάδες εθελοντές, στρατιώτες και άλλοι μάχονται εδώ και 10 ημέρες να καθαρίσουν τους 10.500 τόνους αργού πετρελαίου που χύθηκε στη θάλασσα από τάνκερ.

Πηγή: Η Ναυτεμπορική

Διαβάστε περισσότερα...

Ανοδος του αργού

ΑΝΟΔΙΚΑ, για πρώτη φορά σε σύνολο τριών ημερών, κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, καθώς καταιγίδα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ αύξησε χθες τη ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο έως 68 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 91,95 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex).

Στις 12:23 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης, το αργό διαπραγματεύθηκε στα 91,80 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια υποχώρησαν 98 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 91,27 δολ. το βαρέλι στις 14 Δεκεμβρίου, περιορίζοντας την άνοδο για την εβδομάδα, στο 3,4%.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου αναρριχήθηκε έως 65 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 92,34 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Europe στο Λονδίνο. Στις 12:25 μ.μ. το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 92,18 δολ. το βαρέλι.

Πηγή: Η Ναυτεμπορική

Διαβάστε περισσότερα...

16 Δεκ 2007

"Ηλεκτρονικό μάτι" στο πετρέλαιο

Το σύστημα "Ήφαιστος" θα αποτελέσει, από τις 15 Ιανουαρίου 2008, το "ηλεκτρονικό μάτι" με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών θα εποπτεύει τη διακίνηση και διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Μετά την απόφαση για την ενοποίηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ότι δε θα συνεχίζει να χάνει περίπου 1,5 δις ετησίως από τους λαθρεμπόρους.

Το πετρέλαιο θα μεταβιβάζεται από τα διυλιστήρια στους πρατηριούχους με πλήρη φόρο που διαμορφώνεται πλέον στα 293 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Οι καταναλωτές όμως δε θα υποστούν καμιά επιβάρυνση και θα συνεχίσουν να το αγοράζουν με το μειωμένο φόρο των 21 ευρώ/χιλιόλιτρο.

Η διαφορά των 2 φόρων θα αποδίδεται από το κράτος στους πρατηριούχους. Με βάση αυτό και τα σημερινά δεδομένα, η τιμή του πετρελαίου θα κυμαίνεται περίπου στο 1,10 ευρώ το λίτρο.

Προκειμένου να εισπράξει τη διαφορά ο πρατηριούχος θα στέλνει με φαξ ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τις αποδείξεις στο σύστημα "Ήφαιστος" του υπουργείου.

Αν η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί σωστά, θα δίνεται εντολή στο διατραπεζικό σύστημα "ΔΙΑΣ" και θα πιστώνεται αμέσως ο λογαριασμός του πρατηριούχου στην τράπεζα του.

Πάνω στις αποδείξεις όμως, θα πρέπει να αναγράφονται η διεύθυνση του κτιρίου παράδοσης, το ονοματεπώνυμο, το ΑΦΜ ή τον αριθμό αστυνομικής ταυτότητας του αγοραστή και την ποσότητα σε λίτρα.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Διαβάστε περισσότερα...