9 Νοε 2007

Υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη υποχώρησε, γεγονός που οι αναλυτές αποδίδουν στις απαισιόδοξες δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) για την αμερικανική οικονομία που προκαλούν αμφιβολίες για τις επιπτώσεις που θα έχει η "επιβράδυνση" στην ενεργειακή ζήτηση.

Στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης (Nymex) το ελαφρό αργό παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 91 σεντς και έκλεισε στα 95,46 δολάρια


"Η αγορά είναι πολύ ευαίσθητη στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις οικονομικές συνθήκες και φαίνεται ότι αντέδρασε γρήγορα στις δηλώσεις του προέδρου της Fed για την οικονομία", εξήγησε ο αναλυτής της MF Global, Τζον Κίλνταφ. Ο Μπερνάνκε είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η ανάπτυξη της οικονομίας "θα επιβραδυνθεί αισθητά στο τέταρτο τρίμηνο (του 2007) σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο" και ότι "θα παραμείνει αργή" μέχρι και τα μέσα του 2008.

Ωστόσο, το πετρέλαιο θέρμανσης, στην Ελλάδα, έχει αυξηθεί μέσα σε 25 ημέρες κατά 15% και από 61 έως 63 λεπτά που ήταν η τιμή εκκίνησης στις 15 Οκτωβρίου, έχει φτάσει να πωλείται ακόμη και 74 με 75 λεπτά το λίτρο. Αύξηση, μέχρι και 5 λεπτά το λίτρο, αναμένεται να δείξουν οι τιμοληψίες της ερχομένης εβδομάδας και στην αμόλυβδη.




πηγή: Α.Π.Ε.

Διαβάστε περισσότερα...

7 Νοε 2007

Ο Πόλεμος του Κόλπου (1991)


Λίγα λόγια για το Ιράκ:


Κράτος της ΝΔ Ασίας στην περιοχή της Μεσοποταμίας (μεταξύ των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη). Πρωτεύουσα του Ιράκ είναι η Βαγδάτη (5.772.000 κατ. το 2003), πόλη καθαρά ανατολίτικη που μόλις τώρα άρχισε να εκσυγχρονίζεται κατά το δυτικό τύπο .Το ΑΕΠ της χώρας είναι $ 54,400,000,000 (73η στον κόσμο, το 2004). Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι 52.30% (εκτίμηση 2004). Το κατα κεφαλήν ΑΕΠ είναι $2,100(2004).
Ένα από τα ιδιαίτερα οικονομικά χαρακτηριστικά του Ιράκ είναι το πετρέλαιο.Η παραγωγή πετρελαίου φτάνει στα 41 εκατομ.τόνους κάθε χρόνο. Μεγάλες πετρελαιοπηγές υπάρχουν στη Μοσούλη, στο Κιρκούκ, στη Βασόρα κλπ.Όμως στο Ιράκ δε γίνεται καμιά επεξεργασία πετρελαίου. Μεταφέρεται με αγωγούς είτε στον Περσικό κόλπο, είτε στη Μεσόγειο και εξάγεται σαν πρώτη ύλη.
Γενικά το Ιράκ, αν και χώρα πλούσια, είναι, προς το παρόν, υποανάπτυκτη. Οι συγκοινωνίες δεν είναι καλές, βιομηχανία σχεδόν δεν υπάρχει. Οι εξαγωγές της χώρας περιορίζονται σε αργό πετρέλαιο και γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.



Ο Πόλεμος του Κόλπου (Gulf War)

Στο Ιράκ τα τελευταία χρόνια επικράτησε στρατιωτικό καθεστώς. Ηγέτης της χώρας ήταν ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος θέλοντας να υλοποιήσει τα ιμπεριαλιστικά του σχέδια, που απέβλεπαν στην κατάληψη όλων των γειτονικών πετρελαιοπαραγωγικών αραβικών κρατιδίων, στις 2 Αυγούστου 1990 εισέβαλε στο Κουβέιτ και το προσάρτησε στο Ιράκ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στο Ιράκ και ταυτόχρονα οικονομικό αποκλεισμό.

Όμως ο Σαντάμ Χουσεΐν παρέμενε αμετάκλητος στη στάση του και η επιτροπή αμυντικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ αποφάσισε την ενεργό συμμετοχή της συμμαχίας στην κρίση του Περσικού Κόλπου, ενώ, λίγες μέρες μετά, το αμερικανικό Κογκρέσο εξουσιοδότησε τον πρόεδρο Μπους να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας για τη διευθέτηση και επίλυση της κατάστασης στον Περσικό κόλπο. Παρά τη γαλλοαραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία και τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του ΟΗΕ προς το Σαντάμ Χουσεΐν, ο πόλεμος δεν μπόρεσε να αποφευχθεί λόγω της αδιάλλακτης στάσης του Ιρακινού ηγέτη.

Έτσι στις 17 Ιανουαρίου 1991 τα ξημερώματα έγινε αιφνιδιαστική αεροπορική επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον του Ιράκ και πραγματικά η Βαγδάτη βομβαρδίστηκε ανελέητα. Το Ιράκ αντεπιτέθηκε με πυραύλους "Σκουντ" και η Τουρκία μπλέχτηκε στον πόλεμο έμμεσα παραχωρώντας στους συμμάχους την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Οι Ιρακινοί συνέχισαν την επίθεσή τους με την ανατίναξη των κουβεϊτιανών πετρελαιοπαραγωγών και με εκτόξευση πυραύλων ενάντια στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Λίγες μέρες μετά κατέλαβαν την πόλη Χάφτζι της Σαουδικής Αραβίας. Στη συνέχεια οι Ιρακινοί, αφού απέρριψαν το ιρανικό ειρηνευτικό σχέδιο, αποδέχθηκαν το σχέδιο ειρήνης που παρουσίασε η Μόσχα αλλά παράλληλα πυρπόλησαν πάνω από 500 πετρελαιοπηγές στο Κουβέιτ.

Λίγο μετά οι σύμμαχοι εισέβαλαν στο Ν. Ιράκ. Τότε ο Σαντάμ Χουσεΐν αποδέχθηκε όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και επιτεύχθηκε εκεχειρία. Όμως παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε εμπάργκο στην πώληση όπλων στο Ιράκ όσο κυβερνά ο Σαντάμ Χουσεΐν. Στο εσωτερικό του Ιράκ ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος, ενώ ο Σαντάμ επανάκτησε τον έλεγχο του Ν. Ιράκ από τους σιίτες και ανακατέλαβε το Κιρκούκ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρότεινε τη συγκρότηση ειδικής ειρηνευτικής δύναμης 1.440 ανδρών κατά μήκος των συνόρων Ιράκ-Κουβέιτ και το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση αυτή. Παράλληλα η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε βασανιστήρια στη διάρκεια της κατοχής του Κουβέιτ.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν διέταξε την πλήρη συνεργασία των ανθρώπων του με ειδικούς πραγματογνώμονες για τον έλεγχο των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράκ. Το Σεπτέμβριο 1991 το Ιράκ συνέλαβε 44 επιθεωρητές του ΟΗΕ, γεγονός που καταγγέλθηκε από τον αμερικανό Πρόεδρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τελικά ανάγκασε το Ιράκ να τους απελευθερώσει. Ακολούθως με την προτροπή των ΗΠΑ και το ψήφισμα 687 του ΟΗΕ εφαρμόστηκαν οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράκ ως μέτρο πίεσης για την εγκατάλειψη σχεδίων για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής, χάρη στις οποίες ο πληθυσμός του αντιμετώπισε τρομερή έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων και γνώρισε εξαθλίωση, φτώχεια και πλήθος ασθενειών.



πηγή: wikipedia


Διαβάστε περισσότερα...

6 Νοε 2007

Δημιουργείται πετρέλαιο ακόμα και σήμερα;

Το πετρέλαιο δημιουργείται ακόμα και σήμερα, γιατί οι γεωχημικές διαδικασίες που το γεννούν εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια εξακολουθούν να συντελούνται εκεί όπου υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον: στις λιμνοθάλασσες, στους κόλπους των ποταμών, σε θαλάσσιες λεκάνες φτωχές σε οξυγόνο και στα ηπειρωτικά υφαλοπρανή.


Εκεί οι οργανικές ουσίες (κουφάρια ζώων και υπολείμματα φυτών) που περιέχουν άνθρακα συσσωρεύονται σε διαδοχικά στρώματα χωρίς να διασκορπίζονται από τους ατμοσφαιρικούς παράγοντες. Αν η λεκάνη βαθύνει ή καλυφθεί από άλλα στρώματα για γεωλογικούς λόγους, μετατρέπεται σε μητρικό πέτρωμα και μέσα της, ανάλογα με τις συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, σχηματίζονται ο άνθρακας, το μεθάνιο ή το πετρέλαιο.

Για να δημιουργηθεί πετρέλαιο, αν και εφόσον η θερμοκρασία είναι υψηλή, χρειάζονται μερικές χιλιάδες χρόνια. Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή χρειάζονται τουλάχιστον εκατό εκατομμύρια χρόνια. Ανάλογα με τα γεωλογικά συμβάντα, το μητρικό πέτρωμα μπορεί να παραμείνει εκεί όπου δημιουργήθηκε ή να μετατοπιστεί αλλού και να γίνει "αναδυόμενη" γη.

Υπολογίζεται ότι μόνο το 1% του άνθρακα που περιέχεται στις οργανικές ουσίες συμμετέχει στη δημιουργία υδρογονανθράκων. Το πετρέλαιο που εξορύσσεται σήμερα δημιουργήθηκε πριν από ένα έως δώδεκα εκατομμύρια χρόνια, ενώ το πιο παλιό πριν από διακόσια έως πεντακόσια εκατομμύρια χρόνια.


πηγή: focusmagazine

Διαβάστε περισσότερα...

5 Νοε 2007

Είναι επικίνδυνο να τηλεφωνούμε όταν βάζουμε βενζίνη;

Πιθανόν, αν και δεν είναι τόσο απλό.


Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να έχουμε διαρροή βενζίνης, η οποία θα λερώσει τον πελάτη την ώρα που μιλά στο κινητό. Μια σπίθα που θα προκληθεί από το κινητό την ώρα που χτυπά μπορεί να κάνει τη βενζίνη ν' αναφλεγεί. Μπορεί ο κίνδυνος να είναι πολύ μικρός, όμως μερικές εταιρείες πετρελαιοειδών απαγορεύουν τη λειτουργία κινητών τηλεφώνων στα πρατήριά τους.

πηγή:focusmagazine

Διαβάστε περισσότερα...