15 Δεκ 2007

Χωρίς επιπλέον επιβάρυνση για τους καταναλωτές το πετρέλαιο θέρμανσης

Από τις 15 Ιανουαρίου 2008, θα διακινείται το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης σε ενιαία τιμή. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα αγοράζουν το πετρέλαιο στην ίδια τιμή που ισχύει και σήμερα χωρίς να επιβαρυνθούν σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι «με τις ρυθμίσεις που εισάγει το Σχέδιο Νόμου προχωρούμε στην εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, μετά μακρά διαβούλευση με τους παράγοντες της αγοράς. Με το νέο σύστημα δεν θα υπάρξει καμία απολύτως επιβάρυνση των νοικοκυριών, τα οποία θα εξακολουθούν να προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης με τοn μειωμένο φόρο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο».


Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα διακινείται από τις 15-1-2008 σε ενιαία τιμή. Η διάθεσή του όμως στους καταναλωτές θα είναι μειωμένη χωρίς επί της ουσίας οι τελευταίοι να υποστούν οποιαδήποτε επιβάρυνση.

Για παράδειγμα, όταν το πετρέλαιο πωληθεί για λόγους θέρμανσης από τους πρατηριούχους στους καταναλωτές, στη σχετική διπλότυπη απόδειξη θα αναγράφεται: 1.000 λίτρα x 1 εύρω το λίτρο = 1000 ευρώ. Από το ποσό αυτό θα αφαιρείται ο ΕΦΚ που ανέρχεται για τους καταναλωτές στα 272 ευρώ το χιλιόλιτρο συν ο ΦΠΑ ύψους 52 περίπου ευρώ που αναλογεί στον ΕΦΚ (272x19%). Ο καταναλωτής για τα 1.000 λίτρα θα καταβάλλει το ποσό των 676 ευρώ.

Στην απόδειξη που θα εκδίδεται θα αναγράφονται τα στοιχεία του διαχειριστή της πολυκατοικίας (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, οδός κ.λπ.), καθώς και ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής της ΔΕΗ. Ολα τα στοιχεία θα αποστέλλονται από τον πρατηριούχο μέσω email ή fax στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διασταυρωθούν και να επιστραφεί στους πρατηριούχους η διαφορά του φόρου.

Παράλληλα, αλλάζει η διαδικασία σε ό,τι αφορά τη χρήση του πετρελαίου από τους αγρότες. Από 1ης Ιανουαρίου του 2008, οι αγρότες θα χρησιμοποιούν για τα μηχανήματά τους πετρέλαιο κίνησης αντί για το κόκκινο πετρέλαιο. Το ποσό της διαφοράς του φόρου ανάμεσα στον υψηλό συντελεστή του πετρελαίου κίνησης και του ελάχιστου συντελεστή των 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, θα πιστώνεται, μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών εντός του τρέχοντος έτους.

Πηγή: Η Καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα...

14 Δεκ 2007

Ενισχύονται οι τιμές πετρελαίου

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται σήμερα οι τιμές πετρελαίου, μετά τη δημοσιοποίηση της μηνιαίας έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), στην οποία αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου του 2008.
Στο ICE του Λονδίνου, η τιμή του Brent για τις παραδόσεις Ιανουαρίου ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά ως και 1,7%, φτάνοντας στα 93,66 δολάρια το βαρέλι. στις 14.27 (ώρα Ελλάδος) ενισχυόταν στα 92,78 δολάρια το βαρέλι.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού διαμορφωνόταν την ίδια ώρα στα 92,34 δολάρια το βαρέλι, έχοντας προηγουμένως εκτιναχτεί ως και 1,2% στα 93,38 δολάρια.

Πηγή: Η Ναυτεμπορική

Διαβάστε περισσότερα...

11 Δεκ 2007

Ν. Κορέα: Η επόμενη ημέρα...

Πάνω από 100 πλοία και χιλιάδες άνδρες, εθελοντές και
δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν κινητοποιηθεί στη Νότια Κορέα για να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη οικολογική κρίση στην ιστορία της χώρας.

Η διαρροή πετρελαίου έχει μαυρίσει τις ακτές, έχει παγιδεύσει πτηνά και απειλεί τις ιχθυοκαλλιέργειες, τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα σε μια μεγάλη περιοχή της χώρας.

Περισσότερα από 40 χιλιόμετρα ακτογραμμών στη Νότια Κορέα έχουν καλυφθεί με πετρέλαιο μετά τη σύγκρουση πλωτού γερανού με το δεξαμενόπλοιο Hebei Spirit την Παρασκευή, με αποτέλεσμα τη διαρροή 10.500 τόνων πετρελαίου.

Οι αρχές σκοπεύουν να κηρύξουν την παραλιακή περιοχή της Τεάν, περίπου 120 χιλιόμετρα νότια της Σεούλ, ειδική ζώνη μεγάλης καταστροφής ώστε να χορηγηθεί στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις ειδικό επίδομα που δίνεται στα θύματα φυσικών καταστροφών.Το μεγαλύτερο πρόβλημα αναφέρεται στην ακτή Μάλιπο, όπου το στρώμα του πετρελαίου έχει πάχος 10 εκατοστών.

Η διαρροή φθάνει, ποσοτικά, περίπου το ένα τρίτο εκείνης από το Exxon Valdez το 1989 στις ακτές της Αλάσκας


Εικόνες καταστροφής...






Photo: Jo Yong-hak/Reuters


Photo: Lee Jin-man/Associated Pressrelated




Διαβάστε περισσότερα...