1 Δεκ 2007

Καμπανάκι για την ενεργειακή σπατάλη


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εκκληση στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να σταματήσουν να σπαταλούν ενέργεια και να μολύνουν το περιβάλλον καίγοντας το φυσικό αέριο το οποίο αντλείται μαζί με το ακατέργαστο πετρέλαιο στην επιφάνεια, απηύθυνε η Παγκόσμια Τράπεζα.


Η έκκληση απευθύνεται συγκεκριμένα στη Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ, τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία και το Μεξικό, χώρες που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο πρόγραμμα μειώσεων της Τράπεζας, η οποία έχει υπολογίσει ότι η ανάφλεξη του φυσικού αερίου απελευθερώνει περίπου 390 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα ισοδύναμη με το 25% του αερίου που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ και του 30% στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Τράπεζα, η συγκεκριμένη ποσότητα είναι μεγαλύτερη από την ετήσια μείωση εκπομπών στο πλαίσιο των προγραμμάτων που έχουν υποβληθεί με βάση τους μηχανισμούς που προβλέπει η Συνθήκη του Κιότο. Η έκθεση της Τράπεζας υποστηρίζει ότι η καύση στερεί τους τοπικούς καταναλωτές από φτηνή ενέργεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αφρική όπου καίγονται το χρόνο 1,4 τρισ. κυβικά πόδια, δηλαδή, περίπου η μισή κατανάλωση αερίου όλης της ηπείρου. Το θέμα της ανάφλεξης θα συζητηθεί σε παγκόσμια συνάντηση στο Παρίσι από τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου. Οι αναπτυσσόμενες χώρες παράγουν περίπου το 85% του αερίου που αναφλέγεται. Πολλές χώρες και εταιρείες συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Τράπεζας στην οποία συνεργάζεται και ο ΟΠΕΚ.


πηγή: Εφημερίδα Κέρδος

Διαβάστε περισσότερα...

28 Νοε 2007

Τρίτη ημέρα απωλειών για το αργό

ΠΤΩΤΙΚΑ για τρίτη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη καθώς εικάζεται ότι ο ΟΠΕΚ θα συμφωνήσει τον επόμενο μήνα να αυξήσει την παραγωγή του.

Ο Οργανισμός μελετά αύξηση της παραγωγής κατά 750.000 ημερησίως, καθώς ανησυχία επικρατεί για την επίδραση των τιμών της ενεργείας στην οικονομία των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε ο Dow Jones [.DJI] Newswires επικαλούμενος εκπρόσωπο του ΟΠΕΚ που δεν κατονόμασε. Η Σαουδική Αραβία η μεγαλύτερη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, αύξησε την παραγωγή της στα υψηλότερα επίπεδα αυτό το έτος, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του υπουργού πετρελαίου της χώρας, Ali al-Naimi.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου υποχώρησε έως 53 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 93,89 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 11:09 π.μ. στη Σιγκαπούρη, το αργό διαπραγματεύθηκε στα 94,42 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 13 Νοεμβρίου.

Το αργό πετρέλαιο έχει να υποχωρήσει κάτω από τα 90 δολ. το βαρέλι από τις 31 Οκτωβρίου. Τα συμβόλαιά του άγγιξαν τα 99,29 δολ. στις 21 Νοεμβρίου, τα υψηλότερα επίπεδα τιμής από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του το 1983. Οι τιμές είναι 55% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ θα συζητήσουν το θέμα της παραγωγής πετρελαίου για το πρώτο τρίμηνο του 2008 κατά τη σύσκεψή τους στο Αμπου Ντάμπι στις 5 Δεκεμβρίου μετά την απόφαση που έλαβαν τον Σεπτέμβριο για αύξηση της παραγωγής η οποία ετέθη σε ισχύ αυτόν τον μήνα. Ο Οργανισμός αποφάσισε στις 11 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη ότι τα 10 μέλη του με στόχους παραγωγής εκτός της Αγκόλας και του Ιράκ θα αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως στα 27,253 εκατ. βαρέλια αρχής γενομένης από την 1η Νοεμβρίου.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου υποχώρησε χθες κατά 2,80 δολ. το βαρέλι, ποσοστό 2,9%, για να κλείσει στα 92,52 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 11:09 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, το αργό διαπραγματεύθηκε στα 92,09 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια του μπρεντ άγγιξαν τα 96,65 δολ. το βαρέλι στις 26 Νοεμβρίου, τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του το 1988.


πηγή: Ναυτεμπορική

Διαβάστε περισσότερα...

25 Νοε 2007

Σε άνοδο οι τιμές του πετρελαίου

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία μετά την εβδομαδιαία ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας για μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων των Ηνωμένων,καθώς ενισχύθηκαν οι φόβοι για τον εφοδιασμό της αγοράς ενόψει χειμώνα.


Στην Σιγκαπούρη,η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου κατέγραφε το πρωί αύξηση κατά 85 σεντς στα 87,95 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας για συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου ήταν επίσης, αυξημένη κατά 73 σεντς στα 85,10 δολάρια το βαρέλι.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας για μείωση των αποθεμάτων αργού κατά 5,3 εκατομμύρια βαρέλια και της βενζίνης κατά 2 εκατομμύρια προκάλεσε έκπληξη στους επενδυτές που ανέμεναν, αντιθέτως, την αύξησή τους.

Η μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ ήταν σημαντική και μη αναμενόμενη,η αγορά περίμενε αύξησή τους" τονίζει ο Νταριούζ Κοβάλτσικ της εταιρίας CFC Seymour Securities,στο Χονγκ Κονγκ. Η ένταση στην τουρκο-ιρακινή μεθόριο συμβάλει επίσης στη νευρικότητα της αγοράς,προσθέτει ο Κοβάλτσικ. Η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε χθες θέσεις των κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.



πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...