20 Οκτ 2007

Οδηγίες για την αγορά πετρελαίου

Αυξημένη προσοχή πρέπει να έχουν οι καταναλωτές προκειμένου να μην πέσουν θύματα κλοπής κατά την παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης. Το ΕΛ.ΚΕ.ΚΑ. συμβουλεύει:


-Μετά από έρευνα αγοράς να γίνεται σύγκριση τιμών

-Είναι αναγκαίο τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο να πραγματοποιείται συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης.

-Ένας τόνος αντιστοιχεί σε 1.200 λίτρα.

-Να ογκομετρηθεί η δεξαμενή με μία μεταλλική βέργα για να βρεθούν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν στο ένα εκατοστό του ύψους της.

-Να μετρηθεί μαζί με τον οδηγό ή τον συνοδηγό του βυτιοφόρου αυτοκινήτου, πόσα εκατοστά είναι το ύψος του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν αρχίσει να δίνει πετρέλαιο και πόσο μετά την παράδοσή του .

-Στην απόδειξη πληρωμής που θα δώσει ο οδηγός του βυτιοφόρου, να αναγράφεται το ύψος σε εκατοστά του πετρελαίου της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοσή του. Επίσης στην απόδειξη πρέπει να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από τον νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση, ποσότητα, ώρα παράδοσης κλπ). Σε κάθε άλλη περίπτωση να σημειώνουν τις λέξεις "με κάθε επιφύλαξη".

-Για να πληρώσουμε το πετρέλαιο, πρέπει να ληφθούν υπόψη, εκτός από την ένδειξη του μετρητή, και τα εκατοστά πετρελαίου που μπήκαν στη δεξαμενή.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

19 Οκτ 2007

Οι Σημαντικότερες Πετρελαιοκηλίδες Διεθνώς

Οι κόκκινοι κύκλοι δείχνουν διαρροές πετρελαίου ενώ οι σκιασμένες περιοχές δείχνουν τη μόλυνση θάλασσας και εδάφους από λιπάσματα.Εδώ παρουσιάζεται μικρό μόνο μέρος του φάσματος της μόλυνσης το1988. Κάθε 3μήνες κατά μέσο όρο αυτή η σφαίρα αλλάζει λόγω κάποιας άλλης διαρροής πετρελαίου.(εικονα:worldprocessor.com)


18-3-1967
"Torrey Canyon". Προσάραξε στις ακτές της Κορνουάλης στη Μεγάλη Βρετανία. Χύθηκαν 80.000 τόνοι πετρελαίου.

19-12-1972
"Horta Barbosa", "Sea Star". Ύστερα από τη σύγκρουση των δυο πετρελαιοφόρων (Βραζιλιάνικο και Νοτιοκορεάτικο αντίστοιχα) χύθηκαν 73.000 τόνοι πετρελαίου στον κόλπο του Ομάν.

25-2-1977
Το υπό Λιβεριανή σημαία "Hawaiian Patriot" έπιασε φωτιά στο Βόρειο Ειρηνικό με αποτέλεσμα να χυθούν στη θάλασσα 63.000 τόνοι πετρελαίου.

16-3-1978
Το "Amoco Cadiz" προσάραξε στις ακτές της Γαλλίας με αποτέλεσμα τη διαρροή περίπου 140.000 τόνων πετρελαίου. Το πετρέλαιο κάλυψε 200 χιλιόμετρα ακτής στη Βρετάνη.

19-7-1979
Σύγκρουση των πλοίων "Atlantic Empress" και "Aegean Captain" στα ανοικτά του Τομπάγκο. Χύνονται στη θάλασσα περί τους 190.000 τόνους πετρελαίου.

24-3-1989
Το "Exxon Valdez" προσκρούει σε βράχους στην περιοχή Prince William Sound. 36.000 τόνοι αργού πετρελαίου μαύρισαν τις ακτές της Αλάσκα.

7-2-1990
Το πετρελαιοφόρο "American Trader" παρουσιάζει διαρροή. Χύνονται 300.000 γαλόνια αργού πετρελαίου στην περιοχή Bosa Chica, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά πάρκα της Καλιφόρνια.

3-12-1992
Το ελληνικό πετρελαιοφόρο "Aegean Sea" προσαράζει έξω από το ισπανικό λιμάνι της La Coruna και σπάει στα δύο. 80.000 τόνοι πετρελαίου καταλήγουν στη θάλασσα.

5-1-1993
Το πετρελαιοφόρο "Braer" προσκρούει σε βράχο στις ακτές των νησιών Σέτλαντ της Σκωτίας. Χύθηκαν 85.000 αργού πετρελαίου. Ήταν το χειρότερο πετρελαϊκό ατύχημα στηΒρετανία για την τελευταία 25ετία.

15-2-1996
Το υπο Λιβεριανή σημαία πλοίο "Sea Empress" χύνει 40.000 τόνους πετρελαίου στις ακτές της Ουαλίας αφού προσκρούει σε βράχο (κοντά στην περιοχή Milford Haven).

13-12-1999
Το υπό σημαία Μάλτας πετρελαιοφόρο "Erika" βυθίζεται στα ΒΔ της Γαλλίας αφού κόβεται στα δυο. Μετέφερε 25.000 τόνους πετρελαίου.

16-1-2001
Το πλοίο "Jessica" με σημαία Εκουαδόρ χύνει 175.000 γαλόνια πετρελαίου στα ανοικτά των νησιών Γκαλάπαγκος. Ήταν η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή.

13-11-2002
Το ελληνικών συμφερόντων πλοίο "Prestige", με σημαία Μπαχάμας, βυθίζεται έξω από τις ακτές της ισπανίας μεταφέροντας 77.000 τόνους πετρελαίου. Για δεύτερη φορά μέσα σε 10 χρόνια δοκιμάζονται οι ΒΔ ακτές της Ισπανίας.

13 & 15 -07-2006
Ο παράκτιος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Jieh, 28χλμ νότια της Βηρυτού, βομβαρδίζεται από το ισραηλινό ναυτικό. Ενδεχομένως διαρροή να υπήρξε και από ισραηλινή φρεγάτα που χτυπήθηκε από πύραυλο. 11 ως 40 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου έπεσαν στη θάλασσα.Εξαιτίας των άνεμων στην περιοχή, ένα μέρος του πετρελαίου μεταφέρθηκε στη θάλασσα και το υπόλοιπο διασκορπίστηκε στην ακτή. Η έκταση της μόλυνσης φαίνεται να είναι τουλάχιστον 150 χλμ.

11-08-2006
Βύθιση του Solar I, πετρελαιοφόρου που ναυλώθηκε από την Petron, τη μεγαλύτερη εταιρία ραφιναρίσματος πετρελαίου στις Φιλιππίνες.Περίπου 200,000 λίτρα πετρελαίου έχουν ήδη χυθεί στη θάλασσα. Το πετρελαιοφόρο βυθίστηκε σε βαθιά νερά, καθιστώντας την αποκατάσταση απίθανη και το σκάφος μια οικολογική ωρολογιακή βόμβα με 1,8 εκατομμύριο λίτρα πετρελαίου επιπλέον στις δεξαμενές του. Κατά προσέγγιση 320 χιλιόμετρα ακτογραμμής καλύπτονται στην παχιά λάσπη πετρελαίου. Χιλιόμετρα κοραλλιογενών υφάλων έχουν καταστραφεί και 2,500 στρέμματα θαλάσσιων οικοσυστημάτων απειλούνται.
http://www.greenpeace.org/

Διαβάστε περισσότερα...

18 Οκτ 2007

Πετρέλαιο και πετρελαιοκηλίδες

Η χρήση του πετρελαίου είναι επιβαρυντική για το περιβάλλον. Διαρρέει από σωληνώσεις, από τα σκάφη, δημιουργεί αιθαλομίχλη στις πόλεις μας, υπερθερμαίνει τον πλανήτη μας. Τα θαλάσσια οικοσυστήματα που κλονίζονται ήδη από την παράνομη αλιεία, την τοξική ρύπανση και την αλλαγή του κλίματος, δέχονται τώρα άλλο ένα μεγάλο πλήγμα από τις πρόσφατες μεγάλες διαρροές πετρελαίου.


Οι πρόσφατες διαρροές πετρελαίου δεν είναι οι μοναδικές που έχουν γίνει αυτό το χρόνο, οι διαρροές εμφανίζονται πραγματικά κάθε ημέρα. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στη θάλασσα καταλήγουν εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου, λόγω κακής συντήρησης πλοίων.

Επιπτώσεις από τις πετρελαιοκηλίδες

Τα συστατικά του πετρελαίου περιέχουν μια ποικιλία ενώσεων, τοξικές για πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς. Το πετρέλαιο απορροφάται από τις αμμώδεις ακτές δε μεγάλο βάθος, ώστε η διαδικασία αποδόμησης να είναι πολύ δύσκολη. Σε βραχώδεις ακτές οι επιπτώσεις είναι καταστροφικές για το θαλλάσιο οικοσύστημα, ενώ και η παράκτια βλάστηση επηρεάζεται. Το πλαγκτόν δηλητηριάζεται και έτσι πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί που ζουν σε αυτό ή από αυτό, οδηγούνται στο θάνατο.

Μια γρήγορη και καλά συντονισμένη επιχείρηση σε μια διαρροή πετρελαίου έχει ζωτική σημασία. Εντούτοις, πρέπει να αναγνωριστεί ότι ένας πραγματικός "καθαρισμός" από την άποψη της ανάκτησης όλου του πετρελαίου, δεν είναι δυνατός. Κανονικά για να αποτραπεί η εξάπλωση του πετρελαίου στην επιφάνεια θάλασσας, χρησιμοποιούνται ειδικοί βραχίονες (για να περικλείσουν το πετρέλαιο στη μολυσμένη περιοχή). Στη συνέχεια χρησιμοποιείται μια αντλία για να απορροφήσει το πετρέλαιο σε μια δεξαμενή. Αλλά ο καθαρισμός παραμένει εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Οι βραχίονες λειτουργούν μόνο όταν τα κύματα είναι μικρά. Ακόμη και σε ιδανικές συνθήκες, με όλο τον εξοπλισμό και όλους τους εμπειρογνώμονες, η αποκατάσταση περισσότερο από το 20% του αρχικού πετρελαίου δεν είναι ποτέ δυνατή. Το μεγαλύτερο μέρος του είτε φτάνει στην ακτή, είτε ενσωματώνεται στα ιζήματα και το βυθό, είτε εξατμίζεται.

Πηγή: greenpeace.org

Διαβάστε περισσότερα...

Πετρέλαιο, και πάλι ρεκόρ τιμής

ΝΕΟ υψηλό ρεκόρ στα 89 δολάρια το βαρέλι κατέρριψαν οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Βόρειο Ιράκ και μιας πιθανής στενότητας στην προσφορά το τρέχον έτος.

Στο μέσον των συναλλαγών η τιμή του αμερικανικού αργού εκτινάχθηκε στα 89 δολάρια το βαρέλι πριν υποχωρήσει αργότερα στα 88,20 δολάρια και του brent, με υψηλότερο της ημέρας στα 84,43 δολάρια, υποχώρησε στα 83,79 δολάρια το απόγευμα.

Το άλμα στις τιμές του πετρελαίου καθοδηγείται από κερδοσκοπία και το χαλαρό δολάριο, μάλλον, παρά από οποιαδήποτε νέα ζήτηση, αλλά περισσότερες παρεμβάσεις από τον ΟΠΕΚ δεν αποκλείονται, δήλωσαν αξιωματούχοι του κλάδου της Νιγηρίας.

Πηγή: Η Ναυτεμπορική

Διαβάστε περισσότερα...

17 Οκτ 2007

Νέο ρεκόρ όλων των εποχών στο πετρέλαιο, άγγιξε τα 88,20 δολάρια

Νέα ρεκόρ ανόδου κατέγραψαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την συνεχιζόμενη ένταση στην τουρκο-ιρακινή μεθόριο και τις απειλές της Αγκυρας για εισβολή στο βόρειο Ιράκ.


Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού άγγιξε τα 88,20 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν.Υόρκης, σημειώνοντας ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Τελικά, έκλεισε στα 87,61 δολάρια με άνοδο 1,48 δολαρίων.

Μόνο στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, η τιμή έχει ενισχυθεί κατά 10% περίπου.

Προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, η τιμή είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του 1980. Ένα βαρέλι που άξιζε 38 δολάρια το 1980, σήμερα κοστίζει 96 με 101 δολάρια.

«Οι εντάσεις στην τουρκο-ιρακινή μεθόριο πιέζουν τις τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω» τόνισε ο αναλυτής Αντριαν Μπίνγκαμ -Γουόκερ της CMC Markets.

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την Δευτέρα και αναμένεται να λάβει την Τετάρτη το πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο Ιράκ προκειμένου να καταδιώξει τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ.

Η ενδεχόμενη επέμβαση ανησυχεί ιδιαίτερα τους επενδυτές, καθώς τα πετρέλαια του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, μεταφέρονται στο τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν, στη Μεσόγειο, μέσω ενός αγωγού που διασχίζει την περιοχή των πιθανών συγκρούσεων.

Ο ΟΠΕΚ, ταυτόχρονα, εκτιμά ότι εν όψει του χειμώνα θα υπάρξει αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία για τον εφοδιασμό της αγοράς. «Η ζήτηση σε πετρέλαιο το 2007 αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,28 εκατ. βαρέλια την ημέρα φθάνοντας στα 85,75 εκατομμύρια» αναφέρεται σε έκθεση του ΟΠΕΚ.

Παράλληλα, ο γγ του καρτέλ Αμπντάλα ελ Μπάντρι, τόνισε ότι ο ΟΠΕΚ παρατηρεί «με ανησυχία» την πρόσφατη κλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως τα «θεμελιώδη μεγέθη» της διεθνούς αγοράς «μαύρου χρυσού» «δεν δικαιολογούν» παρόμοια διαμόρφωση τιμής.

«Έχουμε το θέμα Τουρκίας-Ιράκ, το αδύναμο δολάριο, ενώ τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης είναι είναι πολύ χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος» είπε στο Reuters αναλυτής της Astmax Futures Co. Ltd στο Τόκιο.

Τα αποθέματα προϊόντων διύλισης στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και το πετρέλαιο θέρμανσης, αναμένονται να υποχωρήσουν κατά 300.000 βαρέλια την επόμενη εβδομάδα που λήγει στις 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, εν όψει της ανακοίνωσης των εβδομαδιαίων στοιχείων από την Energy Information Administration.

Το ράλι του πετρελαίου (ορισμένοι μιλάνε ακόμα και για 100 δολάρια στο βαρέλι) αναζωπυρώνει τις πληθωριστικές πιέσεις και απειλεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση τους ρυθμούς ανάπτυξης στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Επιπλέον, ενισχύει και το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου εκτοξεύει υψηλότερα τις τιμές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Μαζί με το πετρέλαιο ράλι κάνουν και οι τιμές των βασικών και πολύτιμων μετάλλων.

Ο χρυσός άγγιξε τα 760 δολάρια (υψηλότερο επίπεδο 28 ετών) και η πλατίνα σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ στα 1.425 δολάρια η ουγγιά.

Τα συμβόλαια τρίμηνης παράδοσης του χαλκού άγγιξαν, την Δευτέρα, τα 8.261 δολάρια, με κέρδη 201 δολάρια ή 2,5% πριν κλείσουν στα 8.150 δολάρια, 90 δολάρια υψηλότερα.

Τα συμβόλαια τρίμηνης παράδοσης του μολύβδου επανέλαβαν το ρεκόρ των 3.890 δολαρίων που άγγιξαν στις 11 Οκτωβρίου πριν κλείσουν στα 3.800 δολάρια, με απώλειες 20 δολάρια.

Πηγή: Νέα in.gr

Διαβάστε περισσότερα...

15 Οκτ 2007

Νέο ρεκόρ για πετρέλαιο, πτώση στις αγορές

Με πτώση έκλεισαν το βράδυ της Δευτέρας οι δείκτες των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, λόγω της πτώσης των μετοχών της Citygroup, αλλά και της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, το οποίο ξεπέρασε το φράγμα των 86 δολαρίων (86,13), εξαιτίας της έντασης στα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ.


Ο γενικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,77%, ενώ ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 0,91%.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 1,29%, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,90%, ενώ ο CAC στο Παρίσι έπεσε 0,62%.

Πηγή: Νέα skai.gr

Διαβάστε περισσότερα...