23 Νοε 2007

Ένα βαρέλι Αργό Πετρέλαιο μας δίνει...





Να τι δίνει ένα βαρέλι αργού πετρελαίου:

43% βενζίνη, 21.5% απόσταγμα πετρελαίου, 11.5% υπολείμματα
πετρελαίου, 6.9% καύσιμο κινητήρα αεροσκαφών,
4.7% πρώτες ύλες για την παρασκευή προιόντων γενικής χρήσης
(π.χ.καθαριστικα, πλαστικά, υφαντικές ίνες κτλ ),
3.8% φυσικό αέριο, 3.1% άσφαλτος, 2.6% κοκ, 2.3% υγραέριο(LPG), 1.3%κηροζίνη,1.3% λιπαντικά, 0.67% άλλα


Σε ένα βαρέλι αναλογούν 159 λίτρα (42 αμερικανικά γαλόνια) πετρέλαιο. Αφού επεξεργαστεί ένα βαρέλι πετρελαίου προσφέρει περίπου 72 λίτρα (19 αμερικανικά γαλόνια) βενζίνης.


Η τρέχουσα κατανάλωση παγκόσμιου αργού πετρελαίου είναι 85 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πέντε ετών η κατανάλωση πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 2% ετησίως. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση πετρελαίου θα ανέρθει σε 118 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα μέχρι το 2030, ενώ μόνο η Κίνα και η Ινδία θα ευθύνονται για την αύξηση στο 43% της συνολικής χρήσης παγκόσμιου πετρελαίου.


Το αργό πετρέλαιο είναι ένα μίγμα εκατοντάδων των διαφορετικών ενώσεων υδρογονανθράκων που παγιδεύονται στο υπέδαφος.
Χωρίζεται στις εξής κατηγορίες ανάλογα με τη χώρα παραγωγής:

1. Αργό πετρέλαιο Brent - εξάγεται από τη Βόρεια Θάλασσα, είναι ελαφρύ μείγμα αργού πετρελαίου(38.06 βαθμοί της κλίμακας ΑΡΙ), περιέχει περίπου 0.37%θείο, ενώ είναι ιδανικό για παραγωγή βενζίνης και αποστάγματα πετρελαίου.

2. Αργό πετρέλαιο OPEC Basket - προερχεται από τις χώρες που ανήκουν στον Οργανισμό OPEC (Αλγερία, Ινδονησία, Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Kατάρ, Λιβύη, Νιγηρία, Σ.Αραβία, Αραβικά Εμιράτα, Βενεζουέλα, Εκουαδόρ )ενώ θεωρείται βαρύ ως πετρέλαιο( κάτω από 22.03 βαθμούς κλίμακας ΑΡΙ).

3. Αργό Dubai Crude - εξάγεται από το Ντουμπάι, έχει περιεκτικότητα σε θείο 2%, ενώ φτάνει στους 31 βαθμούς της κλίμακας ΑΡΙ.

4. Αργό West Texas Intermediate (WTI) - πετρέλαιο ελαφρύτερο από το Brent (με 39.6 βαθμούς της κλίμακας ΑΡΙ), περιεκτικότητας σε θείο 0.24% ενώ η τιμή του βαρελιού ξεπερνά περίπου κατά $1 του Brent και κατά $2 του ΟPEC Basket.


πηγή: wikipedia, jericanonoil.com, guamenergy.com

Διαβάστε περισσότερα...

22 Νοε 2007

Τι είναι το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου;


Είναι ένα απόθεμα ασφαλείας που δημιούργησαν οι ΗΠΑ το 1975, μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973-1974 και τις βαριές συνέπειες που είχε για την οικονομία τους.

Σκοπός του είναι να προστατεύει από μελλοντικές κρίσεις συγκρατώντας τις τιμές. Αποτελείται από 570 εκατομμύρια βαρέλια -κάθε βαρέλι αντιστοιχεί σε 159 λίτρα πετρέλαιο-αποθηκευμένα σε σπήλαια από ορυκτό αλάτι, τριακόσια μέτρα κάτω από τη γη. Τα σπήλαια αυτά, που βρίσκονται κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού, έχουν συνολική χωρητικότητα εφτακοσίων εκατομμυρίων βαρελιών και προτιμήθηκαν γιατί κοστίζουν λιγότερο και δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο οι συνηθισμένες δεξαμενές. Το απόθεμα χρησιμοποιήθηκε μόνο μια φορά στον Πόλεμο του Κόλπου, όπου καταναλώθηκαν 33,75 εκατομμύρια βαρέλια. Η διαχείριση του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου, που μπορεί ν' αντιμετωπίσει ένα εμπάργκο εξήντα ημερών, απασχολεί σχεδόν 1.150 εργαζομένους.


πηγή:focusmagazine

Διαβάστε περισσότερα...

21 Νοε 2007

Στα 97,29 δολάρια έκλεισε το πετρέλαιο

Τα 100 δολάρια το βαρέλι πλησίασε η τιμή του αμερικανικού αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης, καθώς οι κερδοσκόποι αδιαφόρησαν για τις ζημιές που προκαλούν στην αμερικανική οικονομία συντηρώντας σε τέτοια επίπεδα την τιμή του πετρελαίου, την ώρα μάλιστα που συνεχίζεται η υποχώρηση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του Ευρώ.

Το αμερικανικό αργό για παράδοση Ιανουαρίου έφτασε μέχρι τα 99,29 δολάρια το βαρέλι-τιμή που αποτελεί το απόλυτο ρεκόρ, για να υποχωρήσει τελικά και να κλείσει στα 97,29δολάρια.

Παράλληλα, το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ, της Βόρειας Θάλασσας, που έφτασε μέχρι τα 96,53 δολάρια, έκλεισε στα 94,84 δολάρια το βαρέλι.

"Νομίζω ότι θα ξεπεράσουμε τα 100 δολάρια, ίσως να φτάσουμε στα 101-102 δολάρια", δήλωσε ο Στίβεν Μίλερ, διαχειριστής αποθεματικών στην εταιρία ORN Capital. "Μετά από αυτό (το όριο) θα βρεθούμε σε αχαρτογράφητο έδαφος", πρόσθεσε.


πηγή: Α.Π.Ε.



Διαβάστε περισσότερα...

19 Νοε 2007

Ανοδος τιμών πετρελαίου στα 95 δολ. μετά τον OPEC

Η τιμή του αργού πετρελαίου ανήλθε πάνω από τα 95 δολάρια ανά βαρέλι στη Νέα Υόρκη μετά την απόρριψη από την Σαουδική Αραβία της πρότασης του Ιράν και της Βενεζουέλας να σταματήσουν να αποτιμούν τις πωλήσεις πετρελαίου σε δολάρια. Το βασίλειο δήλωσε ότι δεν θέλει ”να καταρρεύσει το δολάριο.”

Η πτώση του δολαρίου καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο σε άλλα νομίσματα, οπότε βοηθά στην διατήρηση της ζήτησης σε υψηλά επίπεδα.

Το συμβόλαιο Ιανουαρίου του αργού ενισχύθηκε έως 1,2 δολ. ή 1,3% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη στα 95,05 δολάρια. Το συμβόλαιο του Brent στο Λονδίνο κέρδισε 1,2% στα 92,70 δολάρια.

Κατά την διάρκεια της συνόδου του OPEC, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε κατά λάθος στους δημοσιογράφους, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα προτίθεται να συζητήσει την πρόταση του Ιράν και της Βενεζουέλας να συζητηθεί η αποτίμηση του ”μαύρου χρυσού” σε άλλα νομίσματα εκτός του αμερικανικού δολαρίου.
Πηγή: Euro2day.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από τα 94 δολάρια το πετρέλαιο

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, λόγω των φόβων για ανεπάρκεια των αποθεμάτων τον φετινό χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

Στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του ελαφρού αργού για τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου κατέγραφε το πρωί άνοδο κατά 66 σεντς στα 94,50 δολάρια το βαρέλι. Την Παρασκευή έκλεισε στη Νέα Υόρκη στα 93,84 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του Brent της Βόρειας Θάλασσας ήταν επίσης αυξημένη κατά 57 σεντς στα 92,19 δολάρια το βαρέλι.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, στην άνοδο των τιμών συμβάλουν και οι ενδείξεις ότι ο ΟΠΕΚ δεν σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, κατά την επομένη της επίσημης συνόδου του, που έλαβε χώρα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας το περασμένο σαββατοκύριακο.
Πηγή: Η Ναυτεμπορική

Διαβάστε περισσότερα...

Από την κρίση στην ύφεση λόγω πετρελαίου

Η ΕΚΤΙΝΑΞΗ των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές πλησίον των 100 δολαρίων το βαρέλι ενδέχεται να ωθήσει σε ύφεση την ήδη εξασθενημένη από την κρίση στην πιστωτική αγορά αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών.

Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη και η Ιαπωνία εμφανίζονται ευάλωτες, καθώς η κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων υψηλού επενδυτικού κινδύνου στις ΗΠΑ επηρέασε αρνητικά και τις δικές τους πιστωτικές αγορές.

Ακόμη και πριν από τη τελευταία εκτίναξη των τιμών, οι εκτιμήσεις οικονομολόγων κάνουν λόγο για ρυθμό βραδύτερο του 2% με τον οποίο θα αναπτυχθεί η αμερικανική οικονομία στο τέταρτο τρίμηνο φέτος. Οικονομολόγοι της UBS AG στο Λονδίνο εκτιμούν ότι το μοντέλο δίνει πιθανότητες 45% για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας το 2008, σε σχέση με 33% που έδινε τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αναδεικνύονται σε «όλο και μεγαλύτερο λόγο ανησυχίας».

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού εκτινάχθηκε στα 98,62 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ στο New York Mercantile Exchange, έχοντας υπερτρεπλασιάσει την αξία της από το 2004. Στις αρχές Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, είπε στο Κογκρέσο ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου συνιστούν μια «νέα προς τα άνω πίεση» στον πληθωρισμό και μια «περαιτέρω τροχοπέδη στην ανάπτυξη».

Παράλληλα, το μοντέλο της Morgan Stanley για τη δραστηριότητα στην ευρωζώνη επισείει, πλέον, τον «κίνδυνο ύφεσης στο μεταποιητικό τομέα», σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της επενδυτικής τράπεζας για ευρωπαϊκά θέματα, Ερικ Τσέινι, πρώην στέλεχος στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών στο New York University και πρόεδρος της Roubini Global Economics LCC, Νούριελ Ρουμπίνι, κινδυνολογεί, εκτιμώντας ότι «οι υψηλές τιμές του πετρελαίου πρόκειται να μείνουν μαζί μας μέχρι να εισέλθουμε σε περίοδο ύφεσης».

Αντιθέτως, ο επικεφαλής οικονομολόγος στην Credit Suisse Holdings Inc. στη Νέα Υόρκη, Νιλ Σος, δεν αναμένει ύφεση, αλλά παρομοιάζει τον κίνδυνο με «οδήγηση σε έναν δρόμο με λεπτό στρώμα πάγου. Ενδέχεται να το αποφύγεις για ένα μικρό διάστημα, αλλά έχει αυξηθεί ο κίνδυνος ατυχήματος».

Πηγή: Η Ναυτεμπορική

Διαβάστε περισσότερα...