27 Οκτ 2007

ΗΠΑ : Νέο ρεκόρ κατέρριψε η τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη

Το πετρέλαιο έφθασε σε νέα ύψη-ρεκόρ στη Νέα Υόρκη, αφού κατά τη διάρκεια των συναλλαγών ξεπέρασε για πρώτη φορά το συμβολικό όριο των 92 δολαρίων το βαρέλι, λόγω μιας μείωσης των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων, νέων κυρώσεων κατά του Ιράν και της συνεχιζόμενης αδυναμίας του δολαρίου.

Στην Αγορά Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (NYMEX), το αμερικανικό αργό για παράδοση το Δεκέμβριο κέρδισε 1,40 δολάρια και έκλεισε στα 91,86 δολάρια το βαρέλι, τιμή που αποτελεί νέο ρεκόρ κλεισίματος.

Νωρίτερα, στη διάρκεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η τιμή του αμερικανικού αργού έφθασε τα 92,22 δολάρια το βαρέλι.

Μέσα σε ένα μήνα, η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε περισσότερο από δέκα δολάρια στη Νέα Υόρκη. Σε ένα χρόνο, η άνοδος ήταν περίπου 30 δολάρια, αύξηση σχεδόν κατά 50%.

Στο Λονδίνο, το πετρέλαιο Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας έφθασε επίσης στην υψηλότερη τιμή του, στα 89,30 δολάρια το βαρέλι, πλησιάζοντας το συμβολικό όριο των 90 δολαρίων.
Πηγή: news.ert3.com

Διαβάστε περισσότερα...

25 Οκτ 2007

Ρεκόρ για το Brent στα 86,28 δολ. το βαρέλι

ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ υψηλό εκτινάχθηκε την Πέμπτη η τιμή του Brent, ενώ το αμερικανικό αργό ενισχυόταν πάνω από ένα δολάριο κοντά στα 89 δολάρια το βαρέλι, καθώς η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για κρίση στην αγορά ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

Η τιμή του Brent ενισχυόταν κατά 1,59 δολάρια στα 85,96 δoλάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα καταγράψει ιστορικό υψηλό στα 86,28 δολάρια.

Το αμερικανικό αργό κέρδιζε 1,62 δολάρια στα 88,72 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ανέλθει ενδοσυνεδριακά και στα 89 δολάρια. Η τιμή του αργού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό των 90,07 δολαρίων που σημείωσε την προηγούμενη Παρασκευή.

Τα νέα αποθέματα αργού στη μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας του κόσμου μειώθηκαν κατά 5,3 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, αντί να αυξηθούν κατά 800.000, όπως αναμενόταν, οδηγώντας σε κέρδη το αργό την Τετάρτη.

Η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί φέτος κατά 45%, ενώ έχει τετραπλασιαστεί από την αρχή του 2002.


πηγή: Ναυτεμπορική

Διαβάστε περισσότερα...

24 Οκτ 2007

Κλάσματα Διύλισης

ΒΕΝΖΙΝΗ

Η βενζίνη είναι το σημαντικότερο κλάσμα της διύλισης του πετρελαίου. Από χημικής σκοπιάς η βενζίνη είναι μίγμα υδρογονανθράκων με 5 έως 12 άτομα άνθρακα στο μόριό τους. Οι μέσες τιμές των ιδιοτήτων της βενζίνης πλησιάζουν αυτές του οκτανίου. Λόγω, της ευρύτατης χρήσης της βενζίνης , η βενζίνη που παράγεται με κλασματική απόσταξη δεν φτάνει για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς. Έτσι οδηγηθήκαμε στην παραγωγή βενζίνης από ανώτερα κλάσματα πετρελαίου.

Τα ανώτερα κλάσματα πετρελαίου υποβάλλονται σε μια κατεργασία που ονομάζεται πυρόλυση. Θερμαίνεται το ανώτερο κλάσμα του πετρελαίου παρουσία καταλυτών (Al2O3 και SiO2) οπότε διασπάται σε υδρογονάνθρακες με λιγότερα άτομα άνθρακα. Παράδειγμα το δεκατριάνιο:

C13H18 ->C8H18 + CH2=CH2 + CH3CH=CH2

(βενζίνη) (πρώτες ύλες πετροχημείας)

Η βενζίνη που παίρνουμε από την πυρόλυση είναι καλύτερης ποιότητας από τη βενζίνη που παίρνουμε με κλασματική απόσταξη του αργού πετρελαίου. Με ανάμειξη των δυο αυτών ειδών βενζίνης παίρνουμε τη βενζίνη που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ζωή.

Η ποιότητα της βενζίνης καθορίζεται από τη συμπεριφορά της κατά την καύση σε πρότυπο βενζινοκινητήρα. Μετριέται δε με ένα δείκτη που ονομάζεται αριθμός οκτανίου. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός οκτανίου μιας βενζίνης, τόσο καλύτερης ποιότητας είναι. Οι υδρογονάνθρακες με ευθύγραμμη αλυσίδα έχουν μικρό αριθμό οκτανίων. Αντίθετα οι υδρογονάνθρακες με πολλές διακλαδώσεις έχουν μεγάλο αριθμό οκτανίων.
Το κανονικό επτάνιο έχει αριθμό οκτανίου -0-
Το 2,3 διμέθυλο πεντάνιο έχει αριθμό οκτανίου -88-
Το 2,2,4 τριμέθυλο πεντάνιο έχει αριθμό οκτανίου -100-.

ΝΑΦΘΑ

Νάφθα είναι το κλάσμα της απόσταξης του αργού πετρελαίου που βρίσκεται μεταξύ της βενζίνης και της κηροζίνης. Το κλάσμα αυτό αποτελείται κυρίως από αλκάνια με 5 έως 9 άτομα άνθρακα.


ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ


Πετροχημεία είναι ο κλάδος της βιομηχανικής χημείας, που περιλαμβάνει το σύνολο των μεθόδων παραγωγής χημικών προϊόντων με πρώτη ύλη το πετρέλαιο.
Οι πρώτες ύλες της πετροχημείας είναι αέριοι υδρογονάνθρακες που προέρχονται κυρίως από το πετρέλαιο και την πυρόλυση της νάφθας.
Κατά την πυρόλυση της νάφθας προκύπτουν τα εξής προϊόντα:
1. Αέριο νάφθας , που χρησιμοποιείται κυρίως ως καύσιμο και περιέχει περίπου CH4(75%) , H2 (5%), C4H10 (5%).
2. Βενζίνη.
3. Κατώτεροι ακόρεστοι υδρογονάνθρακες όπως αιθένιο, προπένιο, βουτένιο, 1,3 βουταδιένιο. Μαζί μ’ αυτούς παράγεται μικρή ποσότητα αρωματικών υδρογονανθράκων με σημαντικότερο το βενζόλιο.

Με βάση τους μικρούς αυτούς υδρογονάνθρακες (μεθάνιο, αιθένιο, προπένιο, βουτένιο, 1,3 βουταδιένιο, βενζόλιο) μπορούν να παρασκευαστούν πλήθος οργανικών ενώσεων ακόμα και πολύπλοκης δομής μεγαλομόρια , τεράστιας τεχνολογικής και οικονομικής σημασίας. (Απορρυπαντικά, αζωτούχα λιπάσματα, πολυμερή, υφαντικές ίνες κ.ά.).

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ


Συνήθως το πετρέλαιο συνυπάρχει με αέριο μίγμα, κυρίως υδρογονανθράκων, που ονομάζεται φυσικό αέριο.
Το φυσικό αέριο είναι μίγμα αέριων υδρογονανθράκων με κύριο συστατικό το μεθάνιο CH4 (μέχρι και 90%).
Το φυσικό αέριο ως καύσιμο παρουσιάζει δυο πλεονεκτήματα έναντι του πετρελαίου.
1. Είναι καθαρό καύσιμο-καίγεται εύκολα και πλήρως προς CO2-και επειδή δεν περιέχει S ή N2 δεν παράγει κατά την καύση ρυπογόνα αέρια όπως SO2 , CO, NOX .
2. Έχει μεγάλη θερμαντική ικανότητα (9000-12000 Kcal) για κάθε κυβικό μέτρο καυσίμου.

Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται και ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία πετροχημικών προϊόντων.


πηγή: users.altecnet.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Χημική σύσταση πετρελαίου

Τα κύρια συστατικά του πετρελαίου είναι οι τρεις ομάδες υδρογονανθράκων,δηλαδή
α) οι κεκορεσμένοι με δομή απλής αλυσίδας του τύπου CνH2ν+2,
β) οιναφθένες με δομή κορεσμένου κλειστού δακτυλίου της πολυμεθυλενικής σειράς CνH2ν
γ) οι αρωματικοίακόρεστοι υδρογονάνθρακες με δομή κλειστού δακτυλίου του τύπου
CvH2v-6.

Εκτός απ’ αυτά το πετρέλαιο περιέχει σε μικρές ποσότητες οξυγόνο, σε μορφή ιδίως ναφθενικών οξέων, άζωτο ενωμένο σε διάφορες βάσεις και θείο που βρίσκεται είτε σε ελεύθερη μορφή, είτε σαν συστατικό οργανικών ενώσεων. Στα περισσότερα πετρέλαια υπάρχει επίσης και χλωριούχο νάτριο.


Τα περισσότερα πετρέλαια είναι μίγματα παραφινέλαιων, ναφθέλαιων και αρωματικών σε διαφορετικές αναλογίες και κανένα πετρέλαιο δεν έχει την ίδια σύσταση με άλλο, αν προέρχονται από διαφορετικά κοιτάσματα.Οι πιο κοινοί υδρογονάνθρακες τόσο στο αργό πετρέλαιο όσο και στο φυσικό αέριο είναι οι παραφίνες.


Το αργό πετρέλαιο μπορεί επίσης να περιέχει και μικρές ποσότητες από ανθεκτικά στην αποσύνθεση οργανικά υπολείμματα, όπως κομμάτια ξύλου,ρητίνες, γαιάνθρακες και λιγνίτες, καθώς και πολλά άλλα υπολείμματα πρωτόγονων μορφών ζωής.

Διαβάστε περισσότερα...

22 Οκτ 2007

Υποχωρεί η τιμή του αργού

ΠΤΩΤΙΚΑ για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο μετά την ανακοίνωση των υπουργών Οικονομίας του G7 και των κεντρικών τραπεζιτών ότι η πτώση των μετοχών παγκοσμίως θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη. Τα τεχνικά γραφήματα έδειξαν ότι τα πρόσφατα κέρδη του πετρελαίου ήταν υπερβολικά.


Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου υποχώρησε έως 92 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 87,68 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:14 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, το αργό διαπραγματεύθηκε στα 87,72 δολ. το βαρέλι. Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Δεκεμβρίου υποχώρησαν έως 99 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 85,96 δολ. το βαρέλι και διαπραγματεύθηκαν στα 85,99 δολ. το βαρέλι στις 10:22 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Στις 19 Οκτωβρίου το αργό άγγιξε τα ημερήσια επίπεδα ρεκόρ των 90,07 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη διαπραγμάτευσής του το 1983. Οι τιμές του πέρυσι σημείωσαν άνοδο 47%.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου υποχώρησε έως 79 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 83 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου στις 9:51 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.
Πηγή: Η Ναυτεμπορική

Διαβάστε περισσότερα...

21 Οκτ 2007

Η διαρροή του Exxon Valdez



Στις 24 Μαρτίου 1989 το βυτιοφόρο Exxon Valdez προσέκρουσε στον ύφαλο Bligh στο Prince Wiliam Sound της Αλάσκα. Διέρρευσαν περίπου 11 εκατομμύρια γαλόνια ακατέργαστου πετρελαίου σε μια περιοχή με έντονη παραγωγικότητα και βιοποικιλότητα. Παραμένει εώς τώρα η μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα που εμφανίστηκε στα αμερικανικά ύδατα. Η εκτενής κάλυψη των μέσων ενημέρωσης μεταβίβασε τις εικόνες των μολυσμένων από πετρέλαιο ακτών, της νεκρής άγριας φύσης και χιλιάδων ανθρώπων που προσπαθούσαν να καθαρίσουν τις ακτές. Το πετρέλαιο επεκτάθηκε σε μια ευρεία περιοχή καλύπτοντας εν τέλει πάνω από 1,100 μίλια της ακτογραμμής στην Αλάσκα.



Σε απάντηση για την διαρροή πετρελαίου του Exxon Valdez, η ΝΟΑΑ (National Oceanic & Atmospheric Administration) κινητοποιήσε τις αρμόδιες αρχές. Το επιστημονικό και το προσωπικό υποστήριξης συνεργάστηκε με το κράτος και τις ομοσπονδιακές αντιπροσωπείες για την αξιολογήση τις οικολογικής καταστροφής και για την παροχή επιστημονικών συμβουλών για τον καθαρισμό από το πετρελαίου. Επιστήμονες της NOAA προέβησαν σε αποτίμηση της καταστροφής των φυσικών πόρων ώστε να αριθμήσουν τις οικολογικές επιδράσεις και την οικονομική καταστροφή. Αυτές οι προσπάθειες αποτέλεσαν τη βάση για μια οικονομική συμφωνία $900 εκατομμυρίων με την Exxon το 1991 για τις ζημίες των φυσικών πόρων. Αυτή η συμφωνία μέχρι τώρα είναι το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε για την καταστροφή φυσικών πόρων που προκύπτουν από διαρροή πετρελαίου ή διαρροές από αλλές επικίνδυνες ουσίες στη θάλασσα.


Διαβάστε περισσότερα...