19 Νοε 2007

Από την κρίση στην ύφεση λόγω πετρελαίου

Η ΕΚΤΙΝΑΞΗ των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές πλησίον των 100 δολαρίων το βαρέλι ενδέχεται να ωθήσει σε ύφεση την ήδη εξασθενημένη από την κρίση στην πιστωτική αγορά αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών.

Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη και η Ιαπωνία εμφανίζονται ευάλωτες, καθώς η κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων υψηλού επενδυτικού κινδύνου στις ΗΠΑ επηρέασε αρνητικά και τις δικές τους πιστωτικές αγορές.

Ακόμη και πριν από τη τελευταία εκτίναξη των τιμών, οι εκτιμήσεις οικονομολόγων κάνουν λόγο για ρυθμό βραδύτερο του 2% με τον οποίο θα αναπτυχθεί η αμερικανική οικονομία στο τέταρτο τρίμηνο φέτος. Οικονομολόγοι της UBS AG στο Λονδίνο εκτιμούν ότι το μοντέλο δίνει πιθανότητες 45% για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας το 2008, σε σχέση με 33% που έδινε τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αναδεικνύονται σε «όλο και μεγαλύτερο λόγο ανησυχίας».

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού εκτινάχθηκε στα 98,62 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ στο New York Mercantile Exchange, έχοντας υπερτρεπλασιάσει την αξία της από το 2004. Στις αρχές Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, είπε στο Κογκρέσο ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου συνιστούν μια «νέα προς τα άνω πίεση» στον πληθωρισμό και μια «περαιτέρω τροχοπέδη στην ανάπτυξη».

Παράλληλα, το μοντέλο της Morgan Stanley για τη δραστηριότητα στην ευρωζώνη επισείει, πλέον, τον «κίνδυνο ύφεσης στο μεταποιητικό τομέα», σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της επενδυτικής τράπεζας για ευρωπαϊκά θέματα, Ερικ Τσέινι, πρώην στέλεχος στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών στο New York University και πρόεδρος της Roubini Global Economics LCC, Νούριελ Ρουμπίνι, κινδυνολογεί, εκτιμώντας ότι «οι υψηλές τιμές του πετρελαίου πρόκειται να μείνουν μαζί μας μέχρι να εισέλθουμε σε περίοδο ύφεσης».

Αντιθέτως, ο επικεφαλής οικονομολόγος στην Credit Suisse Holdings Inc. στη Νέα Υόρκη, Νιλ Σος, δεν αναμένει ύφεση, αλλά παρομοιάζει τον κίνδυνο με «οδήγηση σε έναν δρόμο με λεπτό στρώμα πάγου. Ενδέχεται να το αποφύγεις για ένα μικρό διάστημα, αλλά έχει αυξηθεί ο κίνδυνος ατυχήματος».

Πηγή: Η Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: