15 Δεκ 2007

Χωρίς επιπλέον επιβάρυνση για τους καταναλωτές το πετρέλαιο θέρμανσης

Από τις 15 Ιανουαρίου 2008, θα διακινείται το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης σε ενιαία τιμή. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα αγοράζουν το πετρέλαιο στην ίδια τιμή που ισχύει και σήμερα χωρίς να επιβαρυνθούν σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι «με τις ρυθμίσεις που εισάγει το Σχέδιο Νόμου προχωρούμε στην εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, μετά μακρά διαβούλευση με τους παράγοντες της αγοράς. Με το νέο σύστημα δεν θα υπάρξει καμία απολύτως επιβάρυνση των νοικοκυριών, τα οποία θα εξακολουθούν να προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης με τοn μειωμένο φόρο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο».


Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα διακινείται από τις 15-1-2008 σε ενιαία τιμή. Η διάθεσή του όμως στους καταναλωτές θα είναι μειωμένη χωρίς επί της ουσίας οι τελευταίοι να υποστούν οποιαδήποτε επιβάρυνση.

Για παράδειγμα, όταν το πετρέλαιο πωληθεί για λόγους θέρμανσης από τους πρατηριούχους στους καταναλωτές, στη σχετική διπλότυπη απόδειξη θα αναγράφεται: 1.000 λίτρα x 1 εύρω το λίτρο = 1000 ευρώ. Από το ποσό αυτό θα αφαιρείται ο ΕΦΚ που ανέρχεται για τους καταναλωτές στα 272 ευρώ το χιλιόλιτρο συν ο ΦΠΑ ύψους 52 περίπου ευρώ που αναλογεί στον ΕΦΚ (272x19%). Ο καταναλωτής για τα 1.000 λίτρα θα καταβάλλει το ποσό των 676 ευρώ.

Στην απόδειξη που θα εκδίδεται θα αναγράφονται τα στοιχεία του διαχειριστή της πολυκατοικίας (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, οδός κ.λπ.), καθώς και ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής της ΔΕΗ. Ολα τα στοιχεία θα αποστέλλονται από τον πρατηριούχο μέσω email ή fax στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διασταυρωθούν και να επιστραφεί στους πρατηριούχους η διαφορά του φόρου.

Παράλληλα, αλλάζει η διαδικασία σε ό,τι αφορά τη χρήση του πετρελαίου από τους αγρότες. Από 1ης Ιανουαρίου του 2008, οι αγρότες θα χρησιμοποιούν για τα μηχανήματά τους πετρέλαιο κίνησης αντί για το κόκκινο πετρέλαιο. Το ποσό της διαφοράς του φόρου ανάμεσα στον υψηλό συντελεστή του πετρελαίου κίνησης και του ελάχιστου συντελεστή των 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, θα πιστώνεται, μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών εντός του τρέχοντος έτους.

Πηγή: Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: