17 Νοε 2007

Στα ύψη το πετρέλαιο θέρμανσης

Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της ελληνικής αγοράς από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα μας που έφθασε πλέον να πωλείται στα 79 λεπτά ανά λίτρο.
Η διαρκώς αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι άμεση συνέπεια των τιμών του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές, οι οποίες συνεχίζουν το ράλι ανόδου.


Πέρα από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, μεγάλες αποκλίσεις παρατηρούνται και στις τιμές της αμόλυβδης, που φθάνουν ακόμα και τα 30 λεπτά το λίτρο από πρατήριο σε πρατήριο στην Εθνική Οδό. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η αμόλυβδη πωλείται προς 1,26 ευρώ το λίτρο.
Αυξημένη κατά 1,67 δολάρια στα 95,10 ανά βαρέλι έκλεισε η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης.
Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας αυξήθηκε κατά 1,39 δολάρια, φθάνοντας τα 91,62 δολάρια το βαρέλι.
Η πτώση της τιμής αυτή την εβδομάδα συνδέθηκε με τη μηνιαία έκθεση για πετρελαϊκά θέματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), η οποία αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά 160.000 βαρέλια ημερησίως το 2007 και κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως το 2008, σημειώνοντας ότι η πορεία του πετρελαίου προς τα 100 δολάρια το βαρέλι έχει ήδη προκαλέσει μείωση της κατανάλωσης.


πηγή:Ant1

Δεν υπάρχουν σχόλια: