1 Νοε 2007

Πως λειτουργούν τα διυλιστήρια




Η διαδικασία διύλισης
Ένα βαρέλι ακατέργαστου πετρελαίου περιέχει μίγμα όλων των ειδών υδρογονανθράκων σε αυτό. Με τη διύλιση το πετρέλαιο χωρίζεται σε όλες τις χρήσιμες ουσίες. Οι χημικοί χρησιμοποιούν τα ακόλουθα βήματα:
Ο παλαιότερος και πιο κοινός τρόπος να χωριστεί στα διάφορα συστατικά (αποκαλούμενα μέρη), είναι να γίνει αξιοποιώντας τις διαφορετικές θερμοκρασίες βρασμού των συστατικών. Αυτή η διαδικασία καλείται κλασματική απόσταξη. Θερμαίνεται αρχικά το ακατέργαστο πετρέλαιο, αφήνεται να βγάλει ατμό και έπειτα ο ατμός συμπυκνώνεται.
Οι νεώτερες τεχνικές χρησιμοποιούν τη χημική επεξεργασία σε μερικά από τα μέρη για να κάνουν άλλα μέρη, σε μια διαδικασία αποκαλούμενη μετατροπή. Η χημική επεξεργασία, παραδείγματος χάριν, μπορεί να σπάσει τις μακρύτερες χημικές αλυσίδες σε πιο μικρές. Αυτό επιτρέπει στα διυλιστήρια να μετατρέψουν τα καύσιμα diesel σε βενζίνη ανάλογα με την απαίτηση για βενζίνη.
Τα διυλιστήρια πρέπει να επεξεργαστούν τα μέρη για να αφαιρέσουν τις προσμίξεις.
Τα διυλιστήρια αναμιγνύουν τα διάφορα μέρη (επεξεργασμένα, μη επεξεργασμένα) για να κάνουν τα επιθυμητά προϊόντα. Παραδείγματος χάριν, διαφορετικά μίγματα αλυσίδων δημιουργούν βενζίνη με διαφορετικές τιμές οκτανίου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ πολύ, πού μπορώ να βρω το βίντεο; Το χρειαζομαι για εκπ/κούς λόγους. Ευχαριστώ!!!

Νάσια είπε...

Στο www.youtube.com υπάρχουν πολλά βίντεο. Στην αναζήτηση αν βάλουμε how oil refining works βγάζει αρκετά αποτελέσματα.