16 Δεκ 2007

"Ηλεκτρονικό μάτι" στο πετρέλαιο

Το σύστημα "Ήφαιστος" θα αποτελέσει, από τις 15 Ιανουαρίου 2008, το "ηλεκτρονικό μάτι" με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών θα εποπτεύει τη διακίνηση και διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Μετά την απόφαση για την ενοποίηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ότι δε θα συνεχίζει να χάνει περίπου 1,5 δις ετησίως από τους λαθρεμπόρους.

Το πετρέλαιο θα μεταβιβάζεται από τα διυλιστήρια στους πρατηριούχους με πλήρη φόρο που διαμορφώνεται πλέον στα 293 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Οι καταναλωτές όμως δε θα υποστούν καμιά επιβάρυνση και θα συνεχίσουν να το αγοράζουν με το μειωμένο φόρο των 21 ευρώ/χιλιόλιτρο.

Η διαφορά των 2 φόρων θα αποδίδεται από το κράτος στους πρατηριούχους. Με βάση αυτό και τα σημερινά δεδομένα, η τιμή του πετρελαίου θα κυμαίνεται περίπου στο 1,10 ευρώ το λίτρο.

Προκειμένου να εισπράξει τη διαφορά ο πρατηριούχος θα στέλνει με φαξ ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τις αποδείξεις στο σύστημα "Ήφαιστος" του υπουργείου.

Αν η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί σωστά, θα δίνεται εντολή στο διατραπεζικό σύστημα "ΔΙΑΣ" και θα πιστώνεται αμέσως ο λογαριασμός του πρατηριούχου στην τράπεζα του.

Πάνω στις αποδείξεις όμως, θα πρέπει να αναγράφονται η διεύθυνση του κτιρίου παράδοσης, το ονοματεπώνυμο, το ΑΦΜ ή τον αριθμό αστυνομικής ταυτότητας του αγοραστή και την ποσότητα σε λίτρα.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια: