29 Δεκ 2007

Στα ύψη και πάλι οι τιμές πετρελαίου

ΤA προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου εκτοξεύθηκαν στα 97 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, σημειώνοντας κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα. Τα κέρδη ενισχύθηκαν περαιτέρω, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι τα αποθέματα αργού είναι χαμηλότερα από τα αναμενόμενα. Παράλληλα η δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο σε συνδυασμό με το εξασθενημένο δολάριο συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών.

Αναλυτικότερα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια, φτάνοντας την περασμένη εβδομάδα στα 293,6 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη υποχώρηση. Την ίδια στιγμή οι αναλυτές υποστήριζαν ότι τα αποθέματα θα μειωθούν μόλις κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια.

Παράλληλα τα αποθέματα αποστάγματος, τα οποία περιλαμβάνουν το πετρέλαιο και τα καύσιμα υποχώρησαν κατά 2,8 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα αποθέματα βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 700.000 βαρέλια. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η δολοφονία της Μπούτο, η οποία προκλήθηκε από επίθεση αυτοκτονίας, δεν επηρέασε τα αποθέματα πετρελαίου, αλλά συνέβαλε στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική αστάθεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο στις 21 Νοεμβρίου, όταν ενδοσυνεδριακά διαμορφώθηκε στα 99,29 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: Η Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: