2 Ιαν 2008

Κοντά στα 98 δολ. το αμερικανικό αργό

Προς τα 100 δολάρια το βαρέλι κινείται εκ νέου η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς σήμερα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 2 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης.

Συγκεκριμένα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε αύξηση 1,92 δολάρια το βαρέλι και είχε διαμορφωθεί το απόγευμα (17:55 ώρα Ελλάδος) στα 97,90 δολάρια.

Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου (International Petroleum Exchange), η τιμή του μπρεντ είχε ανέλθει στα 95,87 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου συνδέεται με το "αδύναμο" δολάριο αλλά και με τα πρόσφατα περιστατικά βίας στη -σημαντική εξαγωγό- Νιγηρία, παράγοντες που ενίσχυσαν τις ανησυχίες σχετικά με την ομαλή διάθεση πετρελαίου στις αγορές.

Όπως σημειώνει το στέλεχος της Macquarie Futures USA, Nauman Barakat, "πρόκειται για ένα συνδυασμό παραγόντων... το ασθενέστερο δολάριο, εν όψει των αναμενόμενων περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων (εκ μέρους της Fed) και η Νιγηρία".

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε περίπου κατά 58% το τελευταίο έτος -η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση την τελευταία δεκαετία- ακολουθώντας μια κάθετα ανοδική πορεία κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους και φτάνοντας στο ρεκόρ των 99,29 δολαρίων το βαρέλι στις 21 Νοεμβρίου 2007.

Πηγή: Η Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: