17 Οκτ 2007

Νέο ρεκόρ όλων των εποχών στο πετρέλαιο, άγγιξε τα 88,20 δολάρια

Νέα ρεκόρ ανόδου κατέγραψαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την συνεχιζόμενη ένταση στην τουρκο-ιρακινή μεθόριο και τις απειλές της Αγκυρας για εισβολή στο βόρειο Ιράκ.


Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού άγγιξε τα 88,20 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν.Υόρκης, σημειώνοντας ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Τελικά, έκλεισε στα 87,61 δολάρια με άνοδο 1,48 δολαρίων.

Μόνο στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, η τιμή έχει ενισχυθεί κατά 10% περίπου.

Προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, η τιμή είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του 1980. Ένα βαρέλι που άξιζε 38 δολάρια το 1980, σήμερα κοστίζει 96 με 101 δολάρια.

«Οι εντάσεις στην τουρκο-ιρακινή μεθόριο πιέζουν τις τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω» τόνισε ο αναλυτής Αντριαν Μπίνγκαμ -Γουόκερ της CMC Markets.

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την Δευτέρα και αναμένεται να λάβει την Τετάρτη το πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο Ιράκ προκειμένου να καταδιώξει τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ.

Η ενδεχόμενη επέμβαση ανησυχεί ιδιαίτερα τους επενδυτές, καθώς τα πετρέλαια του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, μεταφέρονται στο τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν, στη Μεσόγειο, μέσω ενός αγωγού που διασχίζει την περιοχή των πιθανών συγκρούσεων.

Ο ΟΠΕΚ, ταυτόχρονα, εκτιμά ότι εν όψει του χειμώνα θα υπάρξει αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία για τον εφοδιασμό της αγοράς. «Η ζήτηση σε πετρέλαιο το 2007 αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,28 εκατ. βαρέλια την ημέρα φθάνοντας στα 85,75 εκατομμύρια» αναφέρεται σε έκθεση του ΟΠΕΚ.

Παράλληλα, ο γγ του καρτέλ Αμπντάλα ελ Μπάντρι, τόνισε ότι ο ΟΠΕΚ παρατηρεί «με ανησυχία» την πρόσφατη κλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως τα «θεμελιώδη μεγέθη» της διεθνούς αγοράς «μαύρου χρυσού» «δεν δικαιολογούν» παρόμοια διαμόρφωση τιμής.

«Έχουμε το θέμα Τουρκίας-Ιράκ, το αδύναμο δολάριο, ενώ τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης είναι είναι πολύ χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος» είπε στο Reuters αναλυτής της Astmax Futures Co. Ltd στο Τόκιο.

Τα αποθέματα προϊόντων διύλισης στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και το πετρέλαιο θέρμανσης, αναμένονται να υποχωρήσουν κατά 300.000 βαρέλια την επόμενη εβδομάδα που λήγει στις 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, εν όψει της ανακοίνωσης των εβδομαδιαίων στοιχείων από την Energy Information Administration.

Το ράλι του πετρελαίου (ορισμένοι μιλάνε ακόμα και για 100 δολάρια στο βαρέλι) αναζωπυρώνει τις πληθωριστικές πιέσεις και απειλεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση τους ρυθμούς ανάπτυξης στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Επιπλέον, ενισχύει και το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου εκτοξεύει υψηλότερα τις τιμές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Μαζί με το πετρέλαιο ράλι κάνουν και οι τιμές των βασικών και πολύτιμων μετάλλων.

Ο χρυσός άγγιξε τα 760 δολάρια (υψηλότερο επίπεδο 28 ετών) και η πλατίνα σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ στα 1.425 δολάρια η ουγγιά.

Τα συμβόλαια τρίμηνης παράδοσης του χαλκού άγγιξαν, την Δευτέρα, τα 8.261 δολάρια, με κέρδη 201 δολάρια ή 2,5% πριν κλείσουν στα 8.150 δολάρια, 90 δολάρια υψηλότερα.

Τα συμβόλαια τρίμηνης παράδοσης του μολύβδου επανέλαβαν το ρεκόρ των 3.890 δολαρίων που άγγιξαν στις 11 Οκτωβρίου πριν κλείσουν στα 3.800 δολάρια, με απώλειες 20 δολάρια.

Πηγή: Νέα in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: