4 Ιαν 2008

Εφιαλτικά σενάρια με τις υψηλές τιμές πετρελαίου


ΟΙ ΤΙΜΕΣ του πετρελαίου σκαρφάλωσαν στα 100 δολάρια καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Η παραμονή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα στα επίπεδα αυτά είναι ένα εφιαλτικό σενάριο για τις πολιτικές ηγεσίες των μεγάλων οικονομιών και τους επενδυτές, καθώς θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και θα επιφέρει ακόμη ένα πλήγμα στην ήδη αδύναμη από τα προβλήματα στην αγορά κατοικιών αμερικανική οικονομία. Οι επιπτώσεις όμως δεν σταματούν εκεί. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου σημαίνουν για τις βιομηχανικές οικονομίες επιτακτική ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών στην προώθηση ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών.

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πριν από 10 χρόνια, όταν οι τιμές ήταν στα 10 δολ. το βαρέλι, ότι θα είχαμε μία επανάληψη περίπου του σκηνικού της περιόδους 1979-1980. Και αυτό γιατί οι τιμές, όπως είναι εμφανές και στον πίνακα, είχαν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα.

Στις ΗΠΑ, τη χώρα με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το πετρέλαιο μεταξύ των βιομηχανικών οικονομιών, η εκτίναξη του πετρελαίου στα 100 δολάρια απειλεί να συρρικνώσει τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιστοιχούν στα 2/3 και πλέον της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας.

Στο βαθμό, πάντως, που οι τιμές πετρελαίου συνεχίσουν να ενισχύονται εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης από Κίνα και Ινδία, προκύπτει ένα αντισταθμιστικό όφελος για τις ΗΠΑ: Αυξημένη «όρεξη» στις συγκεκριμένες οικονομίες για αμερικανικές εισαγωγές. Aκόμη και στους αναδυόμενους γίγαντες όμως οι πιέσεις από το ακριβό πετρέλαιο γίνονται αισθητές. Η Κίνα λαμβάνει ήδη μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης.

Η Ευρώπη είναι ίσως καλύτερα «εξοπλισμένη» να αντέξει τις υψηλές τιμές του πετρελαίου- τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο ισχυρό ευρώ. Ενώ σε δολάρια η τιμή του αργού έχει ενισχυθεί 63%, σε ευρώ η αύξηση είναι μόλις 46%.

Στους μεγάλους κερδισμένους είναι οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, όπως τα κράτη της Μέσης Ανατολής, η Ρωσία και η Βενεζουέλα, βλέπουν τον πλούτο, αλλά και την επιρροή τους στη διεθνή σκηνή να ενισχύεται.

Πηγή: Η Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I'll definitely return.