3 Ιαν 2008

Το πετρέλαιο τρέχει με 100!

O μαύρος χρυσός που χθες πραγματοποίησε άλμα 4 δολαρίων το βαρέλι και οδήγησε τη Γουόλ Στριτ σε πτώση 1,67%, έχει κάνει κούρσα ανόδου 60% το τελευταίο δωδεκάμηνο.
Οι τιμές φωτιά του πετρελαίου απειλούν να βυθίσουν σε ύφεση την οικονομία καθώς εκτινάσσουν στα ύψη τον πληθωρισμό, φέρνουν αυξήσεις στα καύσιμα και αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 3,1% τον Νοέμβριο από 1,8% τον περασμένο Ιανουάριο. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στο 3,9% και απειλεί να σκαρφαλώσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, πυροδοτώντας σειρά ανατιμήσεων σε διάφορα προϊόντα.
Ήδη τα νοικοκυριά- σε συνδυασμό με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων κατά 2 λεπτά το λίτρο από την κυβέρνηση- είναι αντιμέτωπα με αυξήσεις φωτιά στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο θέρμανσης που πωλείται 20% ακριβότερα από πέρσι.
Η κούρσα του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι μετά την επιστροφή των κερδοσκόπων από τις διακοπές των εορτών οδήγησε σε κούρσα και το ευρώ που σκαρφάλωσε εκ νέου στα 1,47 δολάρια αλλά και τον χρυσό που πραγματοποίησε νέο ιστορικό ρεκόρ φτάνοντας τα 860 δολάρια η ουγγιά (3% σε μόλις μία ημέρα). Το πολύτιμο μέταλλο που το 2007 πραγματοποίησε άλμα τιμών 31%, χθες ξεπέρασε ακόμη και το ρεκόρ του του 1980 όταν οι τιμές είχαν φτάσει στα 850 δολάρια η ουγγιά.
Κερδοσκοπία στο πετρέλαιο
Άλλοθι των κερδοσκόπων για τη νέα κούρσα του πετρελαίου αυτή τη φορά ήταν η προσδοκία για μείωση των αποθεμάτων μαύρου χρυσού στις ΗΠΑ αλλά και οι ταραχές στη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Αφρικής, που απειλούν να βάλουν φρένο στη ροή πετρελαίου από τη χώρα αυτή στις διεθνείς αγορές.
Το ακριβό πετρέλαιο, το ασθενές δολάριο και η συνεχιζόμενη ύφεση στην αμερικανική αγορά ακινήτων αποτελούν τις τρεις μεγάλες απειλές για την οικονομία των ΗΠΑ, που αποτελεί βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομία. Χθες εξάλλου ανακοινώθηκε βουτιά στη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ, η οποία αποδίδεται στη μείωση της κατανάλωσης λόγω της κρίσης στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα αυτή βρίσκεται σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2001.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: