12 Οκτ 2007

Νέο ρεκόρ του πετρελαίου - Έφτασε τα 84,05 δολ. στην αγορά της Νέας Υόρκης

Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε το πετρέλαιο, λίγο πάνω από τα 84 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών ότι η Τουρκία, προκειμένου να καταπολεμήσει τους Κούρδους αντάρτες, ενδέχεται να εισβάλει στο βόρειο Ιράκ, μια χώρα που είναι τρίτη στον κόσμο σε ό,τι αφορά τα αποθέματα πετρελαίου.


Το αμερικανικό αργό σκαρφάλωσε στα 84,05 δολ. το βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης, για να υποχωρήσει στη συνέχεια ελαφρώς στα 83,75 δολ. (στις 21:03 ώρα Ελλάδος).

Και το πετρέλαιο τύπου μπρεντ σημείωνε άνοδο κατά 56 σεντς, ανερχόμενο διαπραγματευόταν στα 80,71 δολ. στην αγορά του Λονδίνου.

Τη νέα κούρσα των τιμών πυροδότησε η προειδοποίηση των Κούρδων ανταρτών για επαναπροώθησή τους στη Τουρκία από το βόρειο Ιράκ όπου βρίσκονται.

Ώθηση στην άνοδο του μαύρου χρυσού έδωσαν και οι αυξανόμενες ανησυχίες σε ό,τι αφορά την προσφορά εν όψει του χειμώνα, μετά τις ανακοινώσεις μείωσης των αποθεμάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Τα τελευταία στοιχεία από τις ΗΠΑ χθες έδειξαν απρόσμενη μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων στα 1,7 εκατ. βαρέλια, τα χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα από τον Ιανουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο οι χώρες του ΟΠΕΚ αποφάσισαν αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από το Νοέμβριο, κάτι που όμως δεν στάθηκε ικανό να συγκρατήσει τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Πηγή: Η Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: