8 Οκτ 2007

Από το 2008 θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης

Το νέο σύστημα διακίνησης και διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2008, ανακοίνωσε την Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών μετά το αλαλούμ που δημιουργήθηκε με τον τρόπο επιστροφής του αυξημένου φόρου στους καταναλωτές.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται επίσης ότι απο την προσεχή Δευτέρα 15 Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος του έτους θα εφαρμοστεί το ισχύον σύστημα διακίνησης και διάθεσης.

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του νέου συστήματος θα ανακοινωθούν κατά την παρουσίαση του σχετικού σχεδίου νόμου, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η αναβολή του μέτρου για την επιστροφή του φόρου στους καταναλωτές, που προκύπτει από την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, ήταν αναμενόμενη καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορούσε να βρει την κατάλληλη λύση.

Η διανομή του πετρελαίου θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου και η τιμή του αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 10% έναντι του 2006, στα 60 με 62 λεπτά το λίτρο.

Σε ό,τι αφορά το «σίριαλ» με την επιστροφή του φόρου, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει το αρχικό σενάριο το οποίο προέβλεπε ότι η επιστροφή από τη διαφορά του φόρου μεταξύ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης θα γίνεται απευθείας από τις τράπεζες στις εταιρείες ή στους πρατηριούχους, χωρίς να μεσολαβούν καθόλου οι πολίτες, οι οποίοι θα συνεχίσουν να αγοράζουν το πετρέλαιο προς 60-62 λεπτά.

Αυτό το σενάριο, όμως, προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις στους πρατηριούχους, οι οποίοι φοβούνται ότι θα γίνουν «φοροεισπράκτορες» του κράτους και ότι μπορεί να κατηγορηθούν για έκδοση εικονικών τιμολογίων και πλαστών αποδείξεων.

Εκπρόσωποι εταιρειών υπολογίζουν σε 255 εκατ. ευρώ τα επιπλέον χρήματα που σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να προκαταβάλουν μέσα σε λίγες ημέρες για να πληρώσουν τη διαφορά του φόρου, με άγνωστο το πότε θα τα εισπράξουν.

Τέλος, για το λεγόμενο «πλαφόν» στην κατανάλωση που ελέγετο αρχικά ότι θα επιβληθεί, ο κ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε τελικά ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Ρουσόπουλος: Σύνθετο θέμα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, ερωτηθείς αν έχει γίνει καλή προετοιμασία σε ό,τι αφορά τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ,στα καύσιμα, δήλωσε ότι πρόκειται για σύνθετο θέμα που δεν λύνεται απλά από τη μία ημέρα στην άλλη.

Σε ερώτηση για το τι θα πληρώσουν τώρα οι καταναλωτές και αν θα δοθεί επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, απάντησε πως υπάρχει σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν επισήμως.

«Μέχρι τότε μην ακούτε εικοτολογίες που δεν ωφελούν κανένα και που δημιουργούν αναταραχή».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν φαινόμενα κερδοσκοπίας στο δίμηνο μέχρι την 1/1/2008, είπε πως ήταν πολύ μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα των πολλών ετών κατά τα οποία εφαρμοζόταν ένα σύστημα το οποίο είχε επιτρέψει να υπάρχουν παραθυράκια και λαθρεμπόριο.

«Μας προβλημάτισε και γι' αυτό ασχολούμαστε με το θέμα. Αλλιώς θα το αφήναμε να ρέει όπως έρεε» προσέθεσε.

Λαφαζάνης: Για γέλια η κυβέρνηση της ΝΔ

Πρωτοφανές χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνης «το θέαμα μιας κυβέρνησης που πρώτα εγγράφει στον προϋπολογισμό του 2008 νέα αυξημένα υπερέσοδα από την εξομοίωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και μετά ψάχνει στα τυφλά, με αλληλοαναιρούμενες και αντιφατικές δηλώσεις, τον φορομπηχτικό τρόπο που θα εφαρμόσει αυτό το μέτρο και θα στείλει τη «λυπητερή» στον ελληνικό λαό.

Η εικόνα αυτή της κυβέρνησης, θα ήταν για γέλια, να δεν είχε τραγικές επιπτώσεις για τα φτωχότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας».

Πηγή: Νέα in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: