12 Νοε 2007

"Θαλάσσια" μόλυνση στη Μαύρη Θάλασσα

Τέσσερα φορτηγά πλοία και ένα δεξαμενόπλοιο βυθίστηκαν στον πορθμό του Κερτς, στην Κριμαία, λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής. 'Ανθρωποι αγνοούνται, ενώ εκφράζονται φόβοι για οικολογική καταστροφή από τη διαρροή μαζούτ στη θάλασσα.


Πέντε πλοία βυθίστηκαν εξαιτίας σφοδρής θαλασσοταραχής στη Μαύρη Θάλασσα, εκ των οποίων τέσσερα φορτηγά και ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο που κόπηκε στα δυο, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν τουλάχιστον 1.300 τόνοι μαζούτ και να προκληθούν φόβοι για οικολογική καταστροφή στην περιοχή. Το τέταρτο ρωσικό φορτηγό πλοίο, το Kovel που μετέφερε θειάφι, βυθίστηκε στον πορθμό του Κερτς, ο οποίος χωρίζει την Κριμαία από τις ρωσικές ακτές, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ria Novosti. Στη Ρωσία, ξεκίνησε έρευνα για "θαλάσσια μόλυνση", ανέφερε η ρωσική εισαγγελία. Ωστόσο, θα πρέπει να επαληθευθεί πώς οι καπετάνιοι των σκαφών και οι υπεύθυνοι των λιμανιών έδρασαν στις συνθήκες της θαλασσοταραχής, ανέφερε υπεύθυνη της εισαγγελίας Μεταφορών στο Κρασνοντάρ, στη νότια Ρωσία, η Ελένα Βελίκοβα, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Itar-Tass.
Το Kovel άρχισε να βυθίζεται αφού προσέκρουσε στο ρωσικό φορτηγό Volnogorsk που μετέφερε 2.400 τόνους θειάφι και το οποίο είχε βυθιστεί λίγες ώρες νωρίτερα, σύμφωνα με το υπουργείο. Το πλήρωμα του Kovel εγκατέλειψε το σκάφος με τη βοήθεια ρυμουλκού.

Συνολικά, 34 άνθρωποι που επέβαιναν στα τέσσερα ρωσικά πλοία διασώθηκαν, ενώ 8 μέλη του πληρώματος του φορτηγού Nakhitchevan φέρονται ως αγνοούμενοι, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. Δεκατρία σκάφη και σχεδόν 150 άνθρωποι συμμετέχουν στις έρευνες στα ανοικτά της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η τύχη 15 ανθρώπων που βρίσκονταν πάνω στο φορτηγό Hadj Ismail με γεωργιανή σημαία που βυθίστηκε κοντά στη Χερσώνα της Κριμαίας (Ουκρανία), παραμένει άγνωστη, δήλωσε ο αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων Βαλερί Στρέλετς, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.




πηγή: ERT.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: