17 Δεκ 2007

Πετρέλαιο: Κοντά στα 92 δολάρια λόγω χιονοθύελλας

Ανοδικά κινείται σήμερα η τιμή του πετρελαίου, καθώς η χιονοθύελλα που ξέσπασε την Κυριακή το βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών είχε ως συνέπεια να αυξηθεί η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.

Η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, το οποίο ευθύνεται για το 80% της συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 12% σε σχέση με τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Επιπλέον, η τουρκική αεροπορική επιδρομή στο βόρειο Ιράκ το Σαββατοκύριακο ενέτεινε την ανησυχία για πιθανή διακοπή της προσφοράς.

Η τιμή του αργού πετρελαίου, παράδοσης Ιανουαρίου, ενισχύθηκε στα 91,95 δολάρια/βαρέλι στην ηλεκτρονική συνεδρίαση στο NYMEX. Το συμβόλαιο του Ιανουαρίου λήγει αύριο, Τρίτη.

Αντιστοίχως, η τιμή του Brent για τον Φεβρουάριο ενισχύθηκε στα 91,97 δολάρια/βαρέλι στην ηλεκτρονική συνεδρίαση στο ICE.

Ζήτηση

Η ζήτηση αναμένεται να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα το 2008, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ αλλά και τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Η παγκόσμια ζήτηση θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο σε 87,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2008, υπερβαίνοντας κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως τα φετινά επίπεδα, σύμφωνα με μηνιαία έκθεση της γραμματείας του ΟΠΕΚ στη Βιέννη.

Σύμφωνα, δε, με αναθεωρημένα στοιχεία της IEA, η παγκόσμια ζήτηση το 2008 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,5%, στα 87,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: