17 Δεκ 2007

Οι αγρότες πληρώνουν το... μάρμαρο της ενοποίησης

Με "καπέλο" θα προμηθεύονται από το νέο έτος το πετρέλαιο οι αγρότες. Από τον Ιανουάριο σταματούν να χρησιμοποιούν για τα μηχανήματά τους το πετρέλαιο κόκκινου χρώματος με τον μειωμένο φόρο και το αντικαθιστούν με το υψηλότερης τιμής πετρέλαιο κίνησης. Η διαφορά του φόρου θα πιστώνεται στους λογαριασμούς τους, όπως γίνεται με τις επιδοτήσεις.

Για την επιστροφή του φόρου καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια. Δηλαδή, κάθε αγρότης θα δικαιούται συγκεκριμένη ποσότητα πετρελαίου, ανάλογα με τα στρέμματα που καλλιεργεί ή το είδος της καλλιέργειας. Θα υπάρχει, δηλαδή, ο κίνδυνος να τους επιστρέφεται τελικά μικρότερο ποσό από εκείνο που πραγματικά κατέβαλαν.

Οι αργότες διαμαρτύρονται, ενώ όπως υποστηρίζουν η αύξηση του κόστους θα έχει επίπτωση και στις τιμές των προϊόντων, αφού από 70 λεπτά σήμερα θα το πληρώνουν στην τιμή του κίνησης, δηλαδή πάνω από 1 ευρώ το λίτρο.

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και από την πλευρά των βενζινοπωλών, για την απόφαση του υπουργείου να επωμισθούν εκείνοι τη διαδικασία επιστροφής του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι πρατηριούχοι καλούνται να αγοράζουν το πετρέλαιο με τον υψηλό φόρο, να πωλούν στους καταναλωτές με χαμηλή τιμή και στη συνέχεια να εισπράττουν τη διαφορά του φόρου από το Δημόσιο. Στη συνέχεια θα υποβάλλουν στο υπουργείο κατάσταση με τις ποσότητες αγορών και πωλήσεων για να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις.

Ωστόσο, τόσο οι πρατηριούχοι όσο και οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι το λαθρεμπόριο δεν πρόκειται να παταχθεί όσο υπάρχουν στην αγορά δύο διαφορετικές τιμές στο πετρέλαιο.

Πηγή: MEGA Channel

Δεν υπάρχουν σχόλια: